Петър Курдов: Браво на ЦСКА! А Левски с локомотивеца и треньорчето ще го пребият като куче

Бившият футболист на Левски Петър Курдов даде интервю пред ‘”Те­ма Спорт”. В него той коментира предстоящото дерби с Лудогорец в събота и взе от­ношение около изказването на Иво Тонев, който заяви, че не знае кога отборът ще спе­чели трофей. За пореден път специалистът не спести кри­тиките си към единия от собствениците и треньора Стойчо Стоев.

Г-н Курдов, в събота пред­стои мач между Левски и Лудо­горец. Наблюдава се приповдиг­нато настроение сред “сините” фенове заради откриването на новия сектор “А”. Има ли оба­че интрига в двубоя от спорт­но-техническа гледна точка?

– Бях си дал някакъв обет да не се занимавам повече с тези хора в Левски и да не си тровя нерви­те. Какво се е променило на „Ге­рена” в последните седмици? Из­казването на Гонзо ли да комен­тирам – че нямало футболисти­те какво да ядат… Това е смехо­творно. Другите хора, които спортуват, да не би да имат по­вече средства. А едно времето, когато ни изключиха от футбо­ла и в джоба съм имал по 20-30 стотинки, колкото за едно кисе­ло мляко, какво може ние да ка­жем? Играехме за по 120 лева премия, а сега ще разкрият ли за колко го правят. Всеки си търси оправдание. Лошото е, че не знам дали вече има кой да им вярва. Давам ви пресен пример с това младо момче Христо Янев. Какво направи той с ЦСКА – смач­каха Берое, показаха футбол и се раздават от сърце и душа, ста­дионът беше пълен, какво да го­ворим повече. А в Левски от четири години, откакто е дошъл локомотивецът (б.р. – визира Иво Тонев), само търсим оправдания. Какво сме направили с него – нищо. И другият локомотивец (б.р. – визира Стойчо Стоев) ни се смее на всички, кои­то сме дали нещо за клуба, и каз­ва “аз съм треньорът”. Това го изтъква, защото има сигурност. В момента виждам раздвижва­не, но нека да не вадим капитални изводи, защото този Левски, ако влезе в Европа, ще го пре­бият като куче и нищо няма да постигне. Бихме в последния си мач Ботев (Пловдив), той и Кока­ла тотално ги надигра тук нас­ред Пловдив. Ако от това пра­вим заключения, както се опита да стори треньорчето, казвай­ки, че били сериозен отбор, то жална ни майка. Но пожелавам успех на Левски, дано вземат по­не една купа, че доста години им станаха на тези хора в клуба без никакви успехи.

Единият от собствениците на Левски Иво Тонев каза, че не знае кога отборът ще вземе трофей…

– Как да му вярваме на този, като пет пъти си подава остав­ката. Аз смятам, че съм средно интелигентен българин и кога­то ми се даде възможност, каз­вам нещата както са, а не гово­ря с недомлъвки, както правят те. Говорят само за бивши фут­болисти, ветерани и така на­татък, но ние си имаме имена. Аз заставам с моето име, Петър Курдов се казвам, ако е забравил, да му припомня, и посочвам то­ва, което не ми харесва. Ако един човек има морал и за тол­кова време не е постигнал нищо – сам ще си тръгне. Защо не го назначат за строителен инже­нер – да прави стадиона, да съ­здава игрища, явно, че от фут­бол не разбира и не трябва да го­вори. Това ръководство доказа за четири години, че материя­та не му е позната. Като не знае за какво ще се бори Левски догодина, няма място там и то­ва е. Има хора, които разбират от тази работа и са печелили купи. Явно, че това е до манталитет. Преди години друго ос­вен да вземем титлата и купа­та и да бием всичко наред не се е коментирало. Тези хора, доста приятели споделят това мне­ние, “оправиха” Локомотив (Со­фия) и сега от четири години “оправят” и Левски. Явно това са им възможностите. Тези, кои­то ги покровителстват, пък трябва да знаят, че не могат да се оставят нещата на течение­то. Необходимо е да има диспут от хора, които разполагат с възможности и са показали, че клу­бът е нужно да се води по-друг начин. Иначе бием младите момчета на Пирин и Ботев и се радваме, а в същото време не гледаме колко струват селекцията и издръжката на отбора ни. За тези пари Левски трябва не само да е 7-8 точки пред тре­тия, но и да притиска първия. Преди, като нямаха пари да ядат, сега, като имат, защо не върви отборът, ги питам? Ина­че взимаме тъмнокожи футбо­листи на килограм, а от школа­та няма нито един в състава. Има две-три момчета, които ги пускаме и ги вадим, но всички виждаме, че те не са с големи въ­зможности. Нека кажат какво става в школата и защо изгони­ха можещите, за да има млади специалисти.

Ще ви върна към мача с Лу­догорец. Може ли евентуален успех да послужи за заблуда, че всичко е наред?

– Лудогорец са първи и са пси­хически освободени. Така че те няма какво да губят. Аз, ако съм на тяхно място, ще дойда с юно­шите да си направя разходка, тъй като и без това титлата им е вързана в кърпа с тези 14 точки аванс. И пак нищо няма да се случи. Ще стане един празник. Дано Левски да победи Лудого­рец, но шампионатът отдавна е приключил. Нямам големи очаквания към мача. Ще имам само когато тимът ни убеди, че мо­же да побеждава безпроблемно у нас и излезе на европейската сцена и там също постигне ня­какви успехи. Тогава вече може да говорим за някакво ниво. Но сега да убеждаваме хората кол­ко сме силни и красиви, е крайно несериозно и смешно.

Минаха доста мачове от пролетния дял в шампионата. Как ви се струва представяне­то на новите попълнения – Нар, Лукин, Менголо, Александров, Христов, Адениджи и Бурабия?

– Селекцията отново е на по­средствено ниво. Няма такива футболисти, които да са сво­бодни агенти и да са някакво суперкачество. Ако има, то вед­нага ще са ангажирани от ня­кой отбор. Тези момчета нямат вина, че са на “Герена”. Ис­крено ме радва мачът на ЦСКА, колкото и да не искам да го казвам, но видях пълен ста­дион и успех над отбор като Берое с игра, желание и дух. То­ва искам да гледам и на “Гере­на”. Но тези ръководители в Левски просто ни се смеят в очите и в същото време не им стиска да назоват имената на хората, които сме дали части­ца за клуба, наричат ни само – ветерани и бивши футболи­сти. Ако се дразнят, че комен­тираме и казваме истината, си е техен проблем.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4