Подписаха договор за кораб, проучващ в блок „Хан Аспарух“

На 1 септември 2015 г. след проведен състезателен търг Тотал Е&П България подписа споразумение за осигуряването на морски сондажни услуги. Избраната сонда е Nobel Globetrotter II (GT II), собственост на Noble Drilling Holding LLC. Това е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране, който оперира от 2013 г. Корабът разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременното провеждане на няколко операции, и също така е пригоден за по-лесно преминаване под моста на Босфора. GT II в момента се намира в Западна Африка, след като наскоро е завършил сондаж в Черно море. GT II поддържа съвременни сондажни технологии и е показал отлично ниво на безопасност при работа. Очаква се сондата да започне прокарването на първия проучвателен сондаж POL-1 между средата на февруари и май 2016 г.

Подписването на споразумението за сондажния кораб е ключов момент в проекта „Хан Аспарух“. Тотал Е&П България и партньорите на компанията в проекта – ОМВ Офшор България ГмбХ и Репсол България Б.В., са решени да осъществят този предизвикателен проект, който би могъл да бъде от национално значение за България, тъй като може да допринесе за енергийната диверсификация на страната.

Categories: Uncategorized

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4