Топ 5 на най-новите и нагли телефонни измами

От началото на 2015 г. на територията на област Стара Загора са регистрирани 70 измами, а в сравнение със същия период на 2014г. измамите са едва 25, съобщават от полицията. Основна част от извършваните измами са „телефонни”, като тяхна цел са възрастни хора, които след като бъдат въведени в заблуждение, предоставят на измамниците големи парични суми и златни накити.

Най-често използваните „сценарии” при извършването на телефонни измами през 2015 г. са следните:

„СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ”

На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че Ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума пари. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар непрекъснато говори, не ви оставя да задавате много въпроси и не ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на санитар парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете ви приготвената сума, а понякога дори ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да ви увери, че на него трябва да предадете парите.

“ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ”

На домашния си телефон получавате обаждане, че ваш близък (син, внук, племенник, снаха и др.) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават ви телефонен номер, за да се свържете с “полицай”, “следовател” или “адвокат”, който потвърждава, че вашият роднина е задържан. Обещава да “уреди освобождаването му”, ако заплатите определена сума. Предупреждава ви да не се обаждате на никого, “за да не развалите работата”. Определя ви среща, за предаване на сумата. Възможно е и да поиска да закупите ваучери за мобилни телефони и да издиктувате кодовете им.

„КАПАРО ЗА ЗАКУПЕНИ КЛИМАТИЦИ”

Получавате обаждане от мъж, който се представя за собственик на фирма и ви казва, че е доставил климатици, които е поръчал ваш близък роднина (син, дъщеря и др.) За получване на климатиците, трябва да се даде капаро – значителна сума пари.
(Вариант – обажда се, лице, което се представя за ваш близък и моли спешно да дадете капаро на лице, което ще дойде на адреса Ви за доставени климатици.

„ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА”

На мобилния ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира ви, че сте спечелили голяма парична награда (няколко хиляди лева) или че сте определен за участие в томбола, или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучери за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активирането им на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни- плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с вас се прекратяват.

„ДОСТАВКА НА КОЛЕТ С ПАРИ ОТ ЧУЖБИНА”

Получавате обаждане от непознат човек, който ви казва, че ваш близък (син, внук и др.) е изпратил от чужбина колет, съдържащ голяма сума пари във валута, но за да го вземете трябва да дадете на преносителя пари за услугата.
След получаване на колета, обикновено се оказва,че в него има кутия със сладки.
От полицията за пореден път припомнят, че възрастните хора не трябва да се паникьосват и първото нещо, което трябва да направят е да се обадят на близките си или на спешния телефон 112.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4