Фред Астер, който пееше под дъжда (ВИДЕО)

Фред Астер, който пееше под дъжда (ВИДЕО)

Днес се навършват 124 години от рождението на Фред Астер.

Американският актьор, танцьор, певец, шоумен е считан с право за един от най-великите майстори в музикалния и танцувален жанр в американското кино.

Неговата театрална и кинокариера обхваща период от 76 години, в течение на които се снима в 31 музикални филма. Неговото име най-често се свързва с Джинджър Роджърс, с която се снимат в 10 филма, преобърнали представата за жанра на музикалната комедия.

Балетистите Баланчин и Нуриев го наричат най-великия танцьор на ХХ век. Освен това Астер е смятан за танцьор, оказал най-голямо влияние на жанра мюзикъл и по-точно, в киното и в телевизията. От 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата. През 1999 година Американският филмов институт включва Астер под №5 в класацията на най-големите мъжки звезди на класическото холивудско кино.

Фредерик Аустерлиц е роден на 10 май 1899 г. в Омаха, Небраска. Баща му е австрийски емигрант в САЩ, изповядващ католицизма. Неговата майка е лютеранка, родена в Америка, но също е от имигрантско потекло.

Астер е псевдоним, взет от Фред и неговата сестра Адел за техните изпълнения във водевили в 1905 г. Семейната легенда свързва това име с някакъв техен прадядо, когото май наричали Л’Астер. Техните успехи във водевила се движили с променлив успех и прекъсвания, докато не попаднали на сцените на Бродуей с пиесата Over The Top в 1917 г.

През 1917 г. Астер се запознава с Джордж Гершуин, което поставя началото на дълготрайната им дружба, оказала влияние на кариерата на двамата артисти.

През 20-те години Фред и Адел се появяват на сцените на Бродуей и Лондон в спектакли като: Lady Be Good, Funny Faces, The Band Vagon, като получават признанието на публиката от двете страни на Океана. Тяхната творческа двойка се разпада през 1932 г., когато Адел се омъжва за първия си мъж – лорд Чарлс Кавендиш, син на херцога на Девъншър. Фред продължава своята успешна кариера по сцените на Бродуей и Лондон в Gay Divorce (Веселият развод) и започва да отправя поглед към Холивуд.

Categories: Uncategorized