И в столичния район “Триадица” обсъждат зелена зона

И в столичния район “Триадица” обсъждат зелена зона

Периметърът на платеното паркиране в София може да се разшири с още един квартал на столицата.

Кметът на район “Триадица” Димитър Божилов е обявил процедура по обществено обсъждане на проекта на районната администрация за въвеждане на „зелена зона“ в кв. “Гоце Делчев”. Планът е тя да обхване пространството от бул. „България“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „П. Ю. Тодоров“, Перловска река (вкл. бл. 261) и бул. „Тодор Каблешков“.

Представянето на проекта ще се състои на 16 януари от 18:30 ч. в 104-о училище “Захари Стоянов”, съобщи segabg.com. На 27 февруари на същото място е насрочено заключителното обсъждане на идеята ж.к. “Гоце Делчев” да се присъедини към кварталите с платено паркиране.

Кметът на района поясни, че представянето на проекта на 16 януари ще се излъчва във Фейсбук. Той коментира още, че идеята за въвеждане на зелена зона в “Гоце Делчев” все още е в етап на предложение и че от жителите на квартала зависи дали тя ще се реализира. “Отворен е прозорецът за събиране на мнения. Може да го направите на обсъжданията, но по-лесно е да ни пишете и да изпратите становища, предложения, корекции на деловодство или на triaditza@triaditza.org- и двата метода са официални и ще получите входящ номер. Това, впрочем, е и гаранция, че мнението ще бъде отчетено, тъй като, например, социалните мрежи не са официален способ за сезиране”, написа Божилов в групата на “Гоце Делчев” във Фейсбук.

Той пояснява още, че проектът на екипа му за въвеждане на платено паркиране запазва наличните паркоместа “без тези, които са в зелени площи”. “Последните ще се озеленяват или ще се включат впоследствие в зоната, като облагородени кални точки (пример- локациите по “Георги Измирлиев”). Използван е линеен метод за маркиране на местата. Това означава, че няма конкретен брой, а се придържаме към фактическата обстановка. Този метод бе въведен успешно в кв. “Иван Вазов”, допълва районният кмет.

Божилов посочва още, че проектът е разработен на база на регулационния план, като на места са отразени и проекти, които трябва да се случат скоро- разширенията на “Ген. Кирил Ботев”, “Деян Белишки”, “Славовица”, пробивът на безименната улица зад бензиностанция OMV, а също са нанесени и допълнителни паркоместа – пример по ул.”Костенски водопад”.

“Целият квартал ще бъде една подзона, което означава, че със заплатена електронна винетка живущите ще могат да паркират навсякъде в “Гоце Делчев”. Ще се прилага и механизмът за инвестиране на 30% от събраните приходи от подзоната за облагородяване или обособяване на паркинги. Този механизъм се прилага ефективно от района и ЦГМ вече две години в кв. “Иван Вазов”, пише още Божилов.

През последните години обществените обсъждания за въвеждане на зелена зона в нови части на София завършиха почти поравно с решение както това да се случи, така и в обратната посока. През последните години тя бе разширена в район “Слатина”, като се включи ж.к. “Яворов”. След това платеното паркиране превзе и нови части на ж.к. “Иван Вазов” в район “Триадица”. След това обаче няколко пъти Столична община не успя да убеди хората от други части на града да я допуснат и при тях. Първо мнозинството от живещите в “Редута” се обявиха против зелена зона. След това дискусиите в район “Изгрев” също приключиха с отказ на офертата на ЦГМ. Последно това се случи и в ж.к. “Стрелбище”, който е съседен на “Гоце Делчев” и също е част от район “Триадица”.