Доайенът, локомотивецът, учителят Силвестър Милчев на 90!

Доайенът, локомотивецът, учителят Силвестър Милчев на 90!

Доайенът на българската спортна журналистика и изследовател на българската футболна история Силвестър Милчев навършва днес 90 години. Милчев е автор на 14 книги за миналото на българския футбол, включително фундаменталната “Футболната романтика на България” в три части, “По хребета на българския футбол” в три части, “Български футболни корени”, “Отломки от стари времена”, историята на Локомотив (София), биографии на Манол Манолол, Георги Пачеджиев-Чугуна, Добромир Ташков – Мирко.

В изследванията му има изключително много подробности за държавните първенства на България, за турнира за Купата на страната, известни и неизвестни мачове на националния отбор. А също така и много разговори с участници в пионерските години на българския футбол, някои от които вече не са сред живите.

“Започнах да пиша книги за историята на българския футбол, след като останах безработен. И не исках да късам връзката си с професията”, разказва доайенът на спортната журналистика.  – За съжаление, моите книги едва ли се четат, но това не е изненада. Та хората не четат дори Иван Вазов.”

Журналистът-ветеран се гордее и с факта, че е открил учредителния протокол на Локомотив (София) – неговият любим отбор. И “червено-черните” са единственият софийски клуб от сега съществуващите, който разполага с този документ.

Милчев признава, че въпреки своите 90 години не спира да гледа мачове по телевизията – и български, и международни, макар и почти да не излиза от дома си. И все още има много факти, история, снимки и статии, които не са видели бял свят, а могат да открият неизвестни моменти от историята на българския футбол.

“Няма да давам акъл на младите спортни журналисти. Но имам един съвет, една препоръка, ако искат да я чуят. Учете хората на български език, няма нужда от толкова чуждици в речта. Една чуждица в коментара ти не те прави по-интересен, допълва Милчев, който в кариерата си е работил във вестниците “Работническо дело”, “Спорт” и “Българска армия”.

Екипът на „Витоша нюз“ честити юбилея на бате Силви и му пожелава крепко здраве и още радостни мигове с любимия футбол!

Снимка: „Витоша нюз“ (а не както си позволи да напише репортер от БТА, че е била „архив на доайена“! Колегиалност в журналистиката ли? Няма такава! Добре, де, мама му стара, какво пречи поне да подпишеш колеги, чиито труд ползваш? Толкова ли е мъчно, а? Явно у нас е така…Именно по същата причина не цитираме медията, пред която рожденникът е говорил. Каквото повикало – такова се обадило.).


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4