Режисьорът Явор Веселинов: Начко Михайлов е в пантеона на героите

Режисьорът Явор Веселинов: Начко Михайлов е в пантеона на героите

Явор Веселинов е един от най-популярните съвременни млади български автори. Роден и живеещ в София – Драгалевци, от дете пристрастен към дивата природа на Витоша.  Освен писател е и ветеринарен лекар. Пише романи и сценарии за игрални филми като “Никой”. Автор е на романите „Самоубийци”, „Ноември”, „Сънища”,  „Несподелено”, „Сурогат“, „Колко голяма е голямата любов“, „Улица Айнщайн“ и „Моторист“. Автор е на трилогията „отвъд Апокалипсиса“. Първата книга от нея е „Пазителят“, излиза от печат през юли 2019 г.

Явор е един от авторите на документалния филм „Легенда за Начко“. Лентата е посветена на великия български футболист Атанас Михайлов.

Премиерата на филма ще бъде на 5 юли 2021 г., от 18:30 часа в салона на кино-театър “Освобождение”. То се намира в близост до Централна гара, София. Сградата е известна и като Дом на транспортните работници. Входът е свободен.

Ето какво мотивира Веселинов да се присъедини към екипа на филма:

“Интересът ми към направата на документален филм за легендата на нашия футбол Начко Михайлов дойде след провокацията от другите двама мои съавтори в този проект. Тяхната мотивация се превърна и в моя. Още повече, че проектът съвпадна с моята идея, като български разказвач на истории, за възраждане паметта на великите наши герои, с които историята ни е така богата, но за съжаление, те често остават в забвение.

Ние дължим много на пантеона от нашите славни национални герои. На тях дължим всичко – историята, себеосъзнаването, мотивацията, националната гордост и идеали.

Дошло е време наистина да си спомним за тях и да им отдадем необходимото внимание. Създаването на един такъв филм е най-малкото, което може да се направи, но е Началото. Пожелавам си да има повече такива проекти и нашите легенди да продължат да възпитават и мотивират младите хора и да подсещат по-възрастните.”

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4