Започна санитарното окастряне на дърветата в парка на гр. Елин Пелин

Започна санитарното окастряне на дърветата в парка на гр. Елин Пелин

Продължава пролетното почистване на парка в гр. Елин Пелин. Във основа на полученият в Община Елин Пелин доклад с експертно мнение относно състоянието на дърветата в парка и оценка, направени от доц. Георги Иванов към Институт на гората при БАН, както и множеството получени сигнали от жители на общината, днес служители на БКД предприеха действия за започване на санитарно окастряне на дърветата.

Предвижда се да бъдат отстранени всички опасни дървета и клони, с цел предотвратяване на евентуални инциденти. Обезопасяването на дърветата и намаляване на височината им е от изключителна важност, особено в градски среди, защото така се намалява риска от счупване на клони при буря, вихрушки или ураганни ветрове.

През последните години посевните врани почти превзеха парка и въпреки усилията ни е изключително трудно да се използва по предназначение. Те се увеличават, а с оглед на епидемиологичната обстановка и усложненията свързани COVOD – 19 не бива да забравяме, че тяхно основно място за хранене са сметищата на София. С цел ограничаване гнезденето им и редуциране на популацията, се предвижда и окастрянето и намаляване на височината на дърветата в парка, под съществуващите гнезда. Така се дава възможност да се разширят короните на дърветата, каквито са и препоръките в доклада изготвен от Института на гората при БАН.

Периодичното кастрене на декоративните дървета се прави по няколко причини, сред които прочистване от сухи и заболели клони; оформяне и поддържане на короната; за подмладяване на дърветата. Периодичността за постигане на основната цел – оформяне на плътни корони и подмладяване на дърветата е през 3-4 години да се прави редовна резитба в зависимост от бързината на растежа на дърветата.

Всичкият дървен материал, който е добит, ще бъдат разпределен на социално слаби семейства и граждани по списък.

Снимка: БНР

Categories: Райони

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4