КЕВР работи и днес – очаква се историческо намаление на парно и топла вода

КЕВР работи и днес – очаква се историческо намаление на парно и топла вода

Не на шега Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ предлага да се понижат цените с между 8 и 25 процента на парното и топлата вода в страната от 1 април 2020 г. Това е възможно с договореното намаление на цената на природния газ с 40 на сто от август 2019 г. В сградата на КЕВР днес се състоя открито заседание, на което бяха допуснати единствено представители на дружествата от сектора “Топлоенергетика” заради ограничаването на разпространението на COVID-19. За сметка на това заседанието беше предавано онлайн на страницата на КЕВР.

Изпълнителният директор на “Топлофикация-София” Александър Александров каза, че не възразява относно предложението на регулатора цената на топлинната енергия в София да поевтинее с 25,14 процента. По думите му от столичното топлофикационно дружество единствено смятат, че цената на електроенергията няма да бъде релевантна през следващите три месеца.

Изпълнителните директори на топлофикаците в Бургас и Разград  също заявиха, че нямат възражения срещу предложението цената на топлинната енергия да бъдат по-ниски – съответно с с 16,4 и 16 процента. В Пловдив се предлага намаление на цената с 14,8 на сто, във Варна – със 7,8 на сто, във Враца – с 21,3 на сто, във Велико Търново- с 16,6 процента

На обсъждания в КЕВР по-рано стана ясно, че намалението на цената на природния газ с 40,49 процента може да е по-голямо заради поевтиняване на световните пазари. През последните 20 дни се забелязва спад в цените на петролните продукти, на дериватите на мазут и газьол, и на хъбовете, на които се търгува природен газ, заяви  изпълнителният директор “Булгаргаз” ЕАД Николай Павлов. Той се ангажира да предоставят актуална информация от световните пазари към 31 март, на база на която поевтиняването на газа да е по-голямо от април.

Много от софиянци обаче очакват и обявеното по-рано намаляване на цената със задна дата (август 2019 г.) – а по този начин ще се обхване и зимния сезон 2019-2020. Така се предполага, че софиянци – огромна част от тях задължителни ползватели на Топлофикация София, ще могат да изберат дали да си получат надплатените от тях суми на каса или пък биха избрали тези суми да им се приспадат от бъдещи плащания (или пък да се приспадат от налични задължения). Именно това би било и една от добрите социални мерки на Общинското дружество Топлофикация София към столичани в очакваните все по-тежки икономически условия.

Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4