ВМРО спира вандализма в гробищните паркове

ВМРО спира вандализма в гробищните паркове

Парламентът прие на първо четене днес предложението на Юлиан Ангелов от ВМРО и група народни представители от Обединени патриоти за промяна в Закона за устройството на територията.  В чл. 62 се добавя нова ал. 12, която вменява на общинските съвети да приемат наредба за вътрешния ред в гробищните паркове.

Така с издадената наредбата общините на базата на закона ще могат да определят и изискванията към траурните агенции, както и условията, при които могат да поставят паметни плочи. С промените се очаква да се поддържа ред в гробищните паркове, както и да се пресекат злоупотреби и нарушения с погребално-обредната дейност. Сред мотивите се посочва, че ще се повиши квалификацията на работещите в погребалната сфера, както и ще се намалят кражбите и вандализма.

За съжаление лошите практики, които с годините се наложиха именно в тази сфера, тормозят близките на починалите и често оскверняват гробовете с цел рекет при поставянето на надгробни паметници. Тази практика е дълго дискутирана пред годините, добре позната е на всички, но до този момент нямаше воля нито от общините, нито от законодателния орган на страната – Народното събрание, да бъде прекратена. С предложението на ВМРО реално в ръцете на общинските съвети по места се дават правомощия да наложат ред и правила и да сложат край на безчинствата на маргиналните маси, които са приели последния дом на покойниците като поле за непристойни деяния с цел печалба.

В пленарна зала народните представители от ВМРО Юлиан Ангелов и Искрен Веселинов защитиха промените – вижте видеото >> https://youtu.be/s_50OjJykJU

Юлиан Ангелов заяви, че така ще се прекрати поругаването на паметта на починалите и рекета над опечалените.

Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4