Столично училище представи проект за адаптиран футбол и интеграция

Столично училище представи проект за адаптиран футбол и интеграция

Столичният ЦСОП “Проф. дпн. Георги Ангушев” представи амбициозния проект “Адаптиран футбол и интеграция на ученици със специални образователни потребности”.

Той се осъществява с Програмното финансиране от Столична община по Програма за развитие на ФВС и в подкрепа на “София – Европейска столица на спорта 2018 г.”

Ръководител на проекта е директорът Верка Русинова, а в екипа са още: Ивайло Аспарухов, треньор на отбора с лиценз от УЕФА, Радослав Михайлов, учител по физическо възпитание и спорт, както и Камелия Иванова, детско-юношески и клиничен психолог. Тя е и координатор на проекта.

„Много съм щастлива, че спечелихме този проект.  Класирани бяхме на първо място, при това сред конкуренцията на много други училища.  Резултатите ни бяха максимални – 100 от 100 точки!
Искам да използвам случая, за да благодаря лично на кмета на София – г-жа Йорданка Фъндъкова.
Общо в нашия център, който доскоро беше училище, учат 128 деца. Сега решихме да опитаме с футбол, а през 2011-20012 г. партньор ни беше НСА с други спортове“, заяви Верка Русинова – директор на ЦСОП.

Тя обясни и целите на проекта. „Децата са различни. Различни са въздействията, които получават, но даже когато въздействията са относително еднакви, различните деца различно ги приемат. Съзнавам, че аз и моите колеги работим със специфична материя, така да се каже.

Нашите ученици са със специални образователни потребности, нуждаят се от специални грижи, но с удоволствие спортуват. В случая целим: 1. Развитие и ориентация в заобикалящата ги среда. 2. Усъвършенстване на усещанията и възприятията, както и уменията да ги изпълняват. 3. Формиране на навици за игра. 4. Изграждане на умения за индивидуални самостоятелни и групови игри. 5. Усъвършенстване на двигателните реакции и изграждане на двигателни умения. 6. Формиране на волево-емоционални реакции. 7. Формиране на първоначални навици за учебна дейност.

“Неприсобени деца” са онези деца или юноши, които поради една или друга причина изпитват трудност при включване в средата, в която живеят. Именно за това избрахме спорта и целта, която сме си поставили. В конкретния случай адаптацията е насочена към спортната среда, подчерта Русинова.

-Програмата е адаптирана и подчинена на психолого-педагогическите аспекти на адаптирането на децата, емоционалното състояние, общуването и дейностите на децата в периода на изпълнение на проекта. Безстресовата адаптация дава възможност на ученика/състезателя да има самостоятелен живот, да развива двигателните си способности в достатъчна степен, за да може да задоволява собствените си нужди и да влезе в свободен контакт с другите. Именно затова казвам, че спортът е един от най-важните компененти в развитието на човека. Играта не е задължение и не е свързана непременно с постигането на някакъв резултат – детето играе заради удоволствието от самата игра.“

“Проектът започна сега и ще продължи до декември 2018 г. Групите са две – от 1-и до 4-и клас и от 5-и до осми. Общо 20 деца ще се включат плюс 5 резерви,  коментира Ивайло Аспарухов, който е професионален треньор по футбол. – Екипът ни е силен и е от истински професионалисти. Децата се радват. Вече закупихме екипи, топки, врати, мрежи и тренировъчни пособия. Ще тренираме два пъти седмично, ще имаме и по два мача. Трябва да ви кажа, че имаме доста кадърни дечица. Миналата година с част от тези дечица, които сега са в отбора, спечелихме турнир, организиран от СО, в който участваха деца с нормално развитие. Благодаря на хората, които ни подадоха ръка за този съвместен проект.”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4