По Коледа във Владая (СНИМКИ)

По Коледа във Владая (СНИМКИ)

И на тази Коледа площадът в софийския квартал “Владая” беше огласен от коледарски песни. За всички местни жители 25 декември е голям празник! По традиция мало и голямо се струпва на мегдана, за да отбележи Рождество Христово.

И този път, както всяка година, чак от незапомнени времена, коледарите обиколиха домовете на хората за здраве и берекет.

Основната роля и сега изиграха момчетата и момичетата от танцовата фолклорна група към читалище “Светлина – 1906”. Празникът започна още в 11:00 часа и продължи до късния следобяд.

Лично кметът на квартала Цветанка Здравкова поведе хорото на площада.

После коледарите започнаха по традиция обиколката из къщите. Най-дълго те се задържаха в дома на прочутия Сашо Такиев. Домакините ги посрещнаха с кана червено вино в ръце и подредена трапеза.

“Добре дошли, коледари! Да сме живи и здрави, да ви посрещаме и вие да ни посещавате! Да мислите за хубавото на нас, както и на всички християни! Благодаря и да бъдете благословени! Вашите думи и песни да са храм в моята душа”, пожела им бате Сашо.

Коледарите се наредиха в двора под асмата и запяха…
Първата песен, естествено, беше за домакина.

“Домакине, сипи вино да пиеме
Да пиеме, домакине, да се напиеме”, а после дойде ред и на

“Дружина, къде минахме, навсекъде благословихме
за здраве и за берекет!
Кой нема – да има и да утроява!
За млади булки – дечица
За стари ора – чорбица!
За ергени – убави моми,
а за убави моми – снажни ергени!
У това село и на тая къща – все, що благословихме
на всеки да се връща!
Който посрещне с добро коледари – добро да го завари”

Имаше и наричане и за домакинята кака Марга.
“Добър вечер, Елено госпожо
Добре дошли, добре дошли, млади коледари
Я кажете и благословете – Амин, дай Боже!
Бог се роди, Бог се роди у потайна доба

Коледарите бяха нагостени с вкусни колаци и краваи, сладкиши, плодове и безалкохолни напитки (за по-малките).

Семейство Такиеви бяха приготвили и други уникални вкусотии: тънки мезета, туршийка, прекрасна дюлева ракийка и разбира се, емблематичната пача…

Имаше и капама…
Украшението на трапезата пък беше крехко младо прасенце… За десерт беше приготвена торта от печена тиква с орехи, мед и карамел…

МНОГО СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ – ТУК!
и ТУК!

Калоян ДИМИТРОВ

АКО ИСКАТЕ И ВАШИЯТ СЕМЕЕН ПРАЗНИК, ФИРМЕНО ПАРТИ ИЛИ ЩАСТЛИВО СЪБИТИЕ В ЖИВОТА ДА БЪДЕ ОТРАЗЕНО ОТ НАЙ-ПРОСПЕРИРАЩАТА МЕДИЯ В СОФИЯ – ПОТЪРСЕТЕ НИ НА editor@vitoshanews.com и тел. 0889 99 80 82.

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4