Диригентът на Филхармонията уволнен след интервю

Изпълняващият длъжността директор Виктор Стоянов уволни диригента на Софийската филхармония Илия Михайлов след интервю в „Гласове“. Михайлов разказа за конфликта, който зрее в тази утвърдена културна институция, след назначаването на новия шеф Стоянов.

Днес Михайлов отива на работа и заварва празна залата за репетиции, след което служител от „Човешки ресурси“ му връчва заповедта за уволнение. „И предизвестието, и заповедта ми бяха връчени накуп, без да се срещнем и да разговаряме с директора. Убеден съм, че нещата набъбнаха след интервюто за „Гласове“, а след това говорих за проблема и пред други медии. Стоянов дори не изчака да изтече срокът на договора до края на месеца и намери начин да ме отстрани. Реши нещата по схемата на Сталин – има човек – има проблем, няма човек – няма проблем“, коментира Михайлов.

В музикалните среди упорито се говори за една корупционна схема, според която се прибира процент от субдисията за билети и в нея е замесен и зам.-министърът на културата Боил Банов, който бе заместник-министър и в служебното правителство. Михайлов също каза, че също е убеден в нея, но не може да го докаже.

В интервюто за „Гласове“ той описа така въпросната схема: Примерно някакъв бизнесмен посредством обръч от фирми изкупува за концертите на филхармонията или на хора средно по 600 билета по 8 лева, което прови 4800 лева. Тези билети се отчитат като продадени от Филхармонията и за тях се взима от Министерство на културата държавната субсидия по 42 лв., или общо 25 200 лв.

По този начин се осигуряват пари за заплати и разходи. След това към някоя от фирмите от обръча се връщат и осчетоводяват до 20%, или 5000 лева под формата на услуги – консултантски, пиар, афиши, флаери и т. н. Дали той връща от тези 5000 лева нещо на директора или зам.-директорката, не знаем, но изглежда логично да предположим. Резултатът е, че на хартия като за пред министерството всичко изглежда перфектно, а ние пеем пред празни зали. Тази схема спокойно може да се завърти около 7-8 до 10 пъти месечно.

Илия Михайлов обвини сегашния директор на Филхармонията и в некомпетентност. Стоянов е със скромен опит в музикалния бранш – завършил е педагогика и е правил музика за електронни игри.

За разлика от него Илия Михайлов има впечатляваща биография на хоров и оркестров диригент. Завършил е Джулиард скул в Ню Йорк (САЩ), Лозанската и Женевската консерватория (Швейцария). Mагистър по симфонично дирижиране от Асоциирания борд на Кралските музикални училища в Лондон (Великобритания). Той е възпитаник на акад. Васил Казанджиев, Росен Миланов и Мишел Корбо. Работил е със световноизвестните диригенти.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4