София – проблеми и решения (част 3) из социалните мрежи

София – проблеми и решения (част 3) из социалните мрежи

Витоша Нюз представя компилация на забележки и предложения, събрани в социалните мрежи в последната година и половина – период, съвпадащ и с първото Председателство на България на Съвета на Европейския съюз, с различни международни форуми, с дейностите по инициативата София – Европейска столица на спорта и др.
Ние разбираме, че във всеки един град винаги има какво да се прави, а също и че жителите му винаги имат недоволства и предложения, а пък какво остава за жители на столица на европейска държава…

Но все пак …

– Няма ли София отново да се кандидатира за домакин на Зимна Олимпиада или поне Универсиада? БОК, ММС и всяка федерация трябва да работят по-тясно за съставяне на график за различни кандидатствания. Самият процес на кандидатстване е една почти безплатна реклама за страната. Друг е въпросът, че няма къде да се настанят участниците на една такава Олимпиада, няма съоръжения на Витоша, хотел, писти, транспорт – всичко трябва да се започне почти от нулата.

– Затопли се времето и наизлязоха рокери и разни други мотористи, няма ли как да се ограничи тяхното шумно и демонстративно присъствие – да им се направят писти и да се пращат там, същото се отнася и за други форсиращи коли индивиди. МПС в града е само за придвижване и това трябва да е категорично ясно, всичко останало трябва да се следи и санкционира! Отделно трябва да се сложи много по-голям директен данък за мощните мотори и коли, както и за тези над 10 години, трябва да се увеличава данъка на фирми, личности и семейства с повече от една кола и т.н.

– Недопустимо е да не се използва ресурсът на София, свързан с геотермалната енергия и лековитите минерални извори. Вода газим – жадни ходим.

– Всяко лято е едно и също – винаги затварят по няколко паралелни основни кръстовища и така „затапват“ цялото движение в центъра и и по основни маршрути, без да се мисли за адекватни алтернативи или поне за регулиране на кръстовищата в най-натоварените часове (без задължително да минава поредния  ескорт) – пример за такива безумни тапи са бул. България, бул. Президент Линкълн и бул. Овча Купел, бул. Васил Левски, ул. Алабин, бул Дондуков от миналата година, бул. Цариградско шосе от предни години и др. Моделът за абсурдно затапване бе успешно приложен и върху пешеходното движение на няколко пъти около НДК, на бул. Дондуков и сега през лятото – на ул. Граф Игнатиев, бул. Васил Левски, Солунска и др. Просто да се чуди човек от къде да мине, пресече, да не говорим, че няма никакви условия за майки с колички и трудноподвижни граждани, да не говорим и че същите тези строителни обекти са потенциално опасни особено през късните часове.

– Столична община най-накрая трябва да започне да мисли за социалната си роля и да предложи на гражданите нещо повече от администриране, контрол и санкциониране – например за компенсация при почти постоянното затваряне на ключови булеварди – намаляване на данъците на автомобилите; въвеждане на безплатни часове и зони за паркиране пред обществено-значими и полезни сгради като общини, информационни центрове, болници, библиотеки, държавни и общински администрации, спортни съоръжения и паркове и др.; въвеждане на социални пакети чрез ваучери за бедни и болни хора – за транспорт, ток, вода и отопление, храна, въвличането им в дейности по интереси; интелигентни системи за управление на трафика – говорят за тях, ама никой не ги е виждал или усещал реално; осъвременяване на условията за пешеходци и пътната маркировка – изграждане и поддържане на надлези и подлези, премахване на абсурдни пешеходни пътеки през 30-50 метра и др.; свързване на велоалеите и свързването им с парковите пространства – колела под наем – кога?…

– Кога Столична община ще се справи с три ОГРОМНИ проблема, които просто не подхождат на европейска столица или домакин на каквото и да е – уличните кучета, незаконните постройки в едни от хубавите градски площи и паркингите. За първото – висчко е ясно, просто не може така господа и госпожи управници, нищо не се прави по въпроса, абсурдно е, недопустимо. Относно незаконните постройки – трябва да е категорично едно нещо – или законите важат за всички, или има привилегировани групи от хора, които не само не плащат данъци, но и активно оползотворяват природни ресурси и замърсяват околната среда по всевъзможни начини. Въобще не трябва да споменаваме абсурдните гледки на каруци и триколки по пътищата, разнасящи боклуците на града. Относно паркингите – единственото решение е изграждането на подземни такива – 3-4 на централни места, отделно и на всеки вход към града, създаване на атрактивни и лесни за гражданите условия за ползване, тогава вече ще е оправдано надземното паркиране на сегашната цена и терора на Паркинги и гаражи. Отделен е въпросът, че и в момента съществуват няколко подземни паркинги на доста добри локации в центъра и широкия център, но те са по-скоро в интерес на определени фирми, а не на обществото. Или пък са общински, но предлагат абсурдни цени и никаква адекватна наземна свързаност – например паркинг Цариградско шосе.

– Къде са безплатните спортни площадки – защо не се поддържат изградените такива? Може ли Спортна София да има и социална функция и предоставя поне малко безплатни часове на ученици, пенсионери, други уязвими групи – особено през деня?

– Пустеещите сгради – има няколко пустеещи сгради в София, планирани и недовършени, потенциално опасни и убежище на престъпни елементи. Защо общината не инвестира в тях или поне не ги даде на инвеститори, които да ги довършат и направят използваеми. Разбира се, ако общината направи това – след това ще може да се използват като общежития за социално слаби или с други социални функции.

– Кога ще се решат проблемите с Топлофикация и Веолия и техните своеволия?

Общо взето е крайно време администрацията и политическите партии / лица да престанат да използват критиките към тях и тяхното управление само за идеи за предизборните си кампании, каквито наближават, а да покажат, че работят в интерес най-вече на обществото, сигурността и просперитета му и мислят за всеки един негов член (тук ние поне изключваме уличните кучета). Едва след това да мислят за дългосрочните си строителни проекти и условията на фирмите-изпълнители. Ако трябва да се кандидатства някъде и за Европейски град за Човека, че да се обърне малко внимание на хората, да се поставят те в центъра на града.

Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4