12 000 т текстилни отпадъци се генерират в Столична община

12 000 т текстилни отпадъци се генерират в Столична община

Столичната община стартира кампания за изземане на ненужни дрехи, чанти и обувки с цел превенция от смесването им с общия битов отпадък.

От днес Столичната община стартира есенната си кампания „Време е за детокс на гардероба“, която цели както събиране на ненужните дрехи, чанти и обувки от домакинствата, така и превенция от смесването им в общия битов отпадък. За максимално улеснение на гражданите през целия септември месец е разкрит мобилен пункт за изземане на ненужните вещи, който ще премине по график през всички райони в Столична община. В допълнение са разположени и четири стационарни контейнера, като три от тях са поставени на ключови места в “Борисовата градина” (до площадката „Слончето“) и на двата входа на Южния парк (откъм бул. „Витоша“ и откъм ул. „Нишава“).

„12 000 т са текстилните отпадъци, включително дрехи, колани и обувки, които генерират софиянци и гостите на столицата за една година. В тази връзка е особено важно да знаем къде и как да изхвърляме този отпадък, така че да намалим неговото отражение върху околната среда и най-вече върху въздуха“ – това подчерта Йоана Христова при старта на кампанията „Време е за детокс на гардероба“.

Кампанията „Време е за детокс на гардероба“ ще се състои на два етапа. На първия етап мобилен пункт ще събира стар текстил по график във всички райони на Столична община. На втория етап текстилът ще премине последващо третиране, евентуална повторна употреба и оползотворяване. Финалът на кампанията ще бъде отбелязан с участието на Столична община в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (17 – 25 ноември), в рамките на която ще се състои модното събитие Green Fashion Days, в което ще бъде представена специално разработена дизайнерска колекция от дрехи, създадени изцяло от събрания в рамките на кампанията стар текстил.

„В началото на новия отоплителен сезон разделянето на текстила от смесения битов отпадък става особено актуално и в контекста на превенцията от неправомерното му изгаряне и замърсяването на въздуха. Проектът за популяризиране на разделното събиране започна още през януари 2018 г. с различни инициативи, които са насочени към това да създават условия успешно да изпълняваме задължението си като граждани да събираме разделно отпадъците си. Извън тази конкретна кампания вече имаме поставени в 8 района 29 контейнера за текстил, чиито точни локации можете да намерите на страницата на Столичния инспекторат“ – коментира директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева.

Графикът за кампанията можете да намерите на sofia.bg/waste, както и в страницата във Facebook „Зелени решения за София“. Партньори на кампанията са организацията за оползотворяване на текстил TexCycle и зелените дни на модата – Sofia Green Fashion Days.

Локации на стационарните пунктове:
– Южен парк – на входа откъм бул. „Витоша“ и на входа откъм ул. „Нишава“;
– “Борисова градина” – на централната алея, водеща към Лятната сцена;
– паркингът пред Столичния инспекторат – ул. “Париж” 5.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4