Карлос Контрера: Не съм срещу нощния транспорт, но да харчим по 1.8 млн. лв. не e оправдано

Карлос Контрера: Не съм срещу нощния транспорт, но да харчим по 1.8 млн. лв. не e оправдано

Разговаряме с Карлос Контрера – втори мандат общински съветник от „ВМРО – Българско национално движение“ в Столичния общински съвет. Той е председател на групата „Патриоти за София“ и председател на постоянната комисия „Транспорт и туризъм“ към общински съвет.

– Г-н Контрера, дайте повече подробности за нощния транспорт? По ваш доклад беше удължен с една година срокът, но под условие, че ще има оптимизация.

– Внесох доклад, с който се удължи нощният транспорт, който в момента е експериментален. Срокът изтича сега през декември, предложих да се удължи до декември следващата година. Въпросът е, че анализът на данните показва, че сегашните линии и маршрути са на тотална загуба. Продадените превозни документи (карти по 2 лв.) покриват едва 20% от разходите, които плащаме, за да го има този транспорт. Ето защо възлагаме на „Център за градска мобилност“ до 6 месеца да направи анализ и да внесе предложения за оптимизация. Ситуацията е следната – имаме една сравнително натоварена линия, но не на пълен капацитет, имаме една слабо натоварена линия и другите две са с изключително малко пътници.

Аз не съм противник на нощния транспорт, каквито злостни внушения правят някои дребни душици, но като общински съветник и председател на комисията по транспорт не мога да допусна сегашната ситуация да продължава. Да харчим по 1.8 млн. лв. на годишна база, за нещо неособено ефективно, не ми се вижда оправдано. Това са парите на софиянци.

В крайна сметка си има и таксиметров превоз, така че гражданите не са лишени от възможността да се придвижват през ноща от една до друга точка на града. Ще искаме оптимизация на линиите – възможностите са промяна на маршрути, съкращаване на непопулярните линии, обединяване на линии или разработване на нова линия на мястото на двете, които почти не се ползват. Разбира се, ще запазим тези, които се ползват от столичани (най-натоварена е тази до Студентски град). Бихме могли да помислим и да намалим курсовете в периодите от годината, когато няма интерес и пътникопотокът спада – например през зимните месеци. Нека „Център за градска мобилност“ изготви наблюдението на пътникопотока и анализа и тогава ще тръгнем към оптимизация.

– Предложихте въвеждането на електробуси по три автобусни линии – две линии до летището (84 и 184) и линия 123. Защо го направихте?

– Да, внесох това предложение с колеги. Единият от електробусите вече е доставен и оборудван, останалите 14 трябва да бъдат доставено до края на тази година. Съответно да се оборудват и от . януари 2020г. ще бъдат пуснати по трите автобусни линии – 84, 184 и 123. Тук отбелязвам, че се запазва интервалът на движение на двете линии до летището, а по линия 123 ще се движат три електробуса вместо един, както е сега. Това ще позволи курсовете да бъдат през около 25 минути. Маршрутът на линията е от автостанция „Гео Милев“ до лифт „Симеоново“. Това е екологичен транспорт, отделя нулеви вредни емисии в градската среда и е екологична мярка.

– Как върви строителството на Трети метродиаметър?

– Изпълнителният директор на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев представи информация в комисията. Има готовност през април-май да бъде пусната едната отсечка от “Красно село” до бул. “Патриарх Евтимий”.

Съответно продължава работата по останалите етапи. Предвижданията са, че през 2021г. целият трети метродиаметър ще заработи. Разчета показва, че през пролетта на 2020г. в участъка “Красно село” – бул. “Патриарх Евтимий” метровлаковете ще се движат на интервал от 5 минути. В момента текат тестовете на автоматиката и метровлаковете.

– Ще продължи ли обновяването на превозните средстав в градския транспорт?

– Моето мнение е, че трябва да продължи. В момента имаме 249 автобуса, които са по-стари от 12.5 г., а това е средната възраст на автобус за градски транспорт. Имаме все още автобуси на по 20 и повече години. Те поетапно се извеждат от експлоатация, но ние трябва да ги сменим с нови, за да покриваме курсовете. Аз смятам, че в следващата година-две трябва да закупим поне 50-60 нови газови автобуси, които да бъдат 12-метрови и около 50 съчленени (18-метрови) нови газови автобуси. Смятам, че можем да помисли и в доста по-авангардна посока и, подобно на община Прага, да закупим около 10 електрически автобуса, които обаче да бъдат 24-метрови. Радиусът на завиване на такъв автобус е като на 18-метровия, т.е. можем да ги пуснем примерно по бул. „Цариградско шосе“ и по „Околовръстен път“. Така ще можем да превозваме два пъти повече пътници с един курс.

Тодор МИЛАНОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4