Центърът за градска мобилност остана без шефове заради скандал

Ръководството на Центъра за градска мобилност депозира своята оставка пред Столичния общински съвет, които са принципал на дружеството. Конкурс за ново ръководство на Центъра за ново ръководство ще бъде обявен на 28 април, когато ще се състои следващата редовна сесия на Общинския съвет. Заради конкретната поръчка за навеси на спирки, след която зам.-кметът по транспорта Любомир Христов си подаде оставката, ще бъде назначена отделна конкретна проверка и ако се докаже вина по техническото или законно изпълнение на поръчката, ще се търси персонална отговорност и ще бъдат сезирани всички органи и институции, предава Българското национално радио.

Журналистическото разследване свърза заместник кмета с депутата от ГЕРБ Ирена Коцева, чиито съпруг е спечелил общинска поръчка за направата и монтажа на 60 спирки в София. Според експерти обаче цената по договор надвишава значително тази на реално доставените съоръжения.

„Не е вярно, че ръководството на Центъра за градска мобилност е назначено без конкурс”, коментира Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет, по време на брифинг във връзка с депозираните оставки.„Последователната политика на прозрачност от страна на ГЕРБ в управлението на общинските търговски дружества беше въведена именно от нас в последните няколко години”, заяви той.

„Искам да ви напомня, че въведохме практиката на конкурси във всички дружества в общината. Второ, всички отчети, одити, доклади са публични. Въведена е практика на регулярни проверки от Дирекция „Вътрешен одит”, обясни Герджиков. По думите му, освен това всеки сигнал, който постъпва, по какъвто и да е канал, се проверява обстойно. Според него в резултат на това има конкретни случаи на поемане на отговорност.

Герджиков допълни също, че на мястото на Христов ще има заместник, който ще бъде избран от кмета Йорданка Фандъкова, както и този, който ще заеме за постоянно поста.

В същото време Гражданската инициатива “Спаси София” внесе жалба, адресирана до кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и председателя на транспортната комисия Екатерина Йорданова.

В нея те настояват гласуваното на 14 април увеличение на цената на билетите за градския транспорт с 60% да бъде незабавно отменено, а икономическата рамка за дейността на Центъра за градска мобилност да бъде изцяло проверена за несъответствия. Копие е изпратено и до областния управител Веселин Пенев, съобщиха от “Спаси София”.

Предвид оставката на цялото ръководство на ЦГМ заради съмнителната обществена поръчка за изграждането на 60 спирконавеса, разкрита от Нова телевизия, от организацията напомнят, че основният аргумент посочван в подкрепа на увеличението беше, че икономическите рамки и доклади са изработени от експертите на ЦГМ, цитираните в тях стойности са коректни и точни, а дружеството се ръководи отговорно, съвестно и ефективно.

Екипът на Витоша Нюз категорично изразява позиция ПРОТИВ поскъпването на билета за градски транспорт, тъй като смятаме, че няма абсолютно никакви реални причини за това в този момент.

Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4