Какви книги обича да чете главният прокурор?

Какви книги обича да чете главният прокурор?

Главният прокурор Сотир Цацаров посети днес Международния панаир на книгата в НДК. Висшият магистрат обиколи доста щандове и си тръгна накрая с две чанти, пълни с книги, видя репортер на “Витоша нюз”.

Цацаров обича исторически, документални, биографични четива, както и чисто човешки истории, показа нашето “проучване”. Една от последните придобивки на прокурора беше “Столицата” на нашумелия австрийски писател Роберт Менасе. Романът е е отличен с най-престижната награда на Германската издателската гилдия. Ето как сам авторът обяснява сюжета:

“Отдавна е изтъквано, че Европа се нуждае от разказ, визия, нещо емоционално, което говори на хората. Трябва да бъдат разказани човешките аспекти на ЕС. ЕС не е абстракция. Това, което се случва там, е създадено от човека и всичко, което е създадено от човека, може и трябва да бъде разказано.”

Дали Брюксел и по-нататък ЕС може да бъде нещо повече от сумата от техните части? Менасе изследва ситуацията на място четири години, и развива критична перспектива за бюрократите на ЕС и техните човешки грешки. Книгата е едновременно сатира, криминален трилър и анализ, а също така и призив за Европа, надхвърляща националните егоцентризми.

Иначе на коледния базар на книгата могат да се видят и доста интересни премиери и събития, за част от които вече писахме. 46-ото издание на форума е под надслов “Четири страни – един език”.
Панаирът продължава до неделя в НДК.

Милен ДИМИТРОВ
Снимки: Христо ЙОРДАНОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4