Подписахме договор с Лувъра

Нов, петгодишен договор за сътрудничество в областта на културата подписаха българският министър на културата Вежди Рашидов и директорът на Лувъра Жан-Люк Мартинес.

Вече ще работим съвместно в областта на археологията, историята и изобразителното изкуство. Акцент в сътрудничеството ще бъде поставен върху изследванията на български учени, които ще се занимават с гръцки, етруски, римски антики и ориенталски артефакти, притежание на Лувъра. Ще си съдействаме в борбата с трафика на антики. Ще бъде продължена и вече започнатата българо-френска археологическа експедиция в Созопол „Аполония-Понтика“. Съвместните проучвания се реализират от НАИМ- БАН и изтъкнати френски учени, специалисти в областта на Античността.

При срещата си с Рашидов Мартинес предложи следващата българска изложба в ръководения от него музей да бъде посветена на царете на България, управлявали в периода IX- XIII век. Мартинес похвали Рашидов за енергичността, с която е реализирал изложбата от миналата година, на тракийски артефакти, открити по българските земи.

През 2015 г. представянето на експонатите, включени в  „Епопея на тракийските царе“, предизвика не само посетителски, но и медиен интерес във Франция и някои от най-четените всекидневници, като Le Figaro, посветиха по няколко страници на изложбата.

Categories: Култура

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4