Отиде си слънчевият Юли…

Отиде си слънчевият Юли…

След тежко и мъчително боледуване ни напусна нашият колега Юлиан Митев (14.05.1956 – 04.11.2018). Бяхме заедно в един випуск на Художествената академия, специалност „История на изкуството“ (2002-2007). През 2013 г. Юлиян защити дисертация на тема „Българския видеоарт (1900 – 2010) – възникване, постижения, проблеми“ с научен ръководител проф., д.и.н. Свилен Стефанов.

Автор е на различни статии, посветени на видеоарта в българия. За някои изглеждаше странен и ексцентричен, винаги с папийонка (по модел „Гого Лозанов“), с камера в ръка, на първите линии на откривания на изложби, концерти, акции и други събития от областта на културата. Страстта му към изкуството и по-специално видеоарта, го бе запалила да документира всяко събитие, което се случваше в родната ни културна среда в столицата. С течение на времето успя да създаде голям документален видеоархив на редица събития.

Надявам се той да попадне в добри ръце и да бъде съхранен за поколенията.

Юли, както го наричахме колегите, беше много енергичен, четеше неуморно, имаше познания в различни области, мнение по-всички наболели проблеми и познаваше много хора. Преследваше целите и мечтите си.

Не се отказа да се бори за студентското си място в академията. Успя на втория опит, без да се пречупи от възрастовата разлика или от множеството отговорности и ангажименти, които носеше като глава на семейство. Едва ли в художествените среди има човек, който да не го е забелязал или да не го познава. Едни го пренебрегваха, други се дистанцираха показно, трети му се радваха искрено, възхищавайки се на ентусиазма и енергията му. Беше добър човек!

Бях свикнала да го виждам на откриванията, там, в някои ъгъл на залата, или точно в средата, срещу микрофоните, настроил камерата, документиращ поредното откриване, преминаващ покрай мен с поздрав! Ще липсва присъствието ти!

Сбогом, Юлиане! Почивай в мир!

Станислава НИКОЛОВА

 

Извадка от блога му „Галерия Митев“

Аз съм ЮЛИАН НИКОЛОВ МИТЕВ. По професия съм изкуствовед (поне така е увековечено в магистърската ми диплома за висше образование от НХА). Водя свой собствен блог за изкуство, наречен „Галерия Митев”. В нея представям собствени снимки от различни изложби в София. Представям и собствени рецензии в нередактиран вариант. Голяма част от тези рецензии са отпечатани в „Бюлетина на СБХ”, но понякога те са редактирани, което ме дразни.
Освен това съм бакалавър по журналистика със специалност „Телевизионна журналистика”. Завършил съм факултета по „Журналистика и масова комуникация” на СУ. Мислех си, че по този начин ще мога да съчетавам задълбочените си знания на изкуствовед с тези на журналист. По време на стажа си в БТА разбрах, че организациите търсят послушни, а не компетентни и можещи специалисти.
Появата на Интернет върна у мен желанието да се занимавам с направата на клипове, свързани с различни културни събития.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4