Радостта на народа: “На “Герена” не останаха левскари

Радостта на народа: “На “Герена” не останаха левскари

Легендата на Левски и един от най-големите любимци на феновете на „сините“ – Божидар Искренов, даде интервю пред главния редактор на “Витоша Нюз” Милен Димитров. В първата част той коментира случилото се до момента на Световното първенство в Русия. Сега Радостта на народа говори откровенно и с много болка за ситуацията в любимия Левски.
-Божидаре, как ще коментирате последните събития в Левски?
Не ми е приятно да коментирам случващото се в родния ми клуб.
-От месец насам тече една протяжна сага с някакъв си Вили Рутенщайнер, който беше гласен за нов спортен директор при „сините“. Уж да дойде, уж да не дойде, преговорите с него се проточиха бая време. Накрая обаче митичният австриец подписа 4-годишен говор с федерацията на Израел. Това не е ли абсурд?
-Абе, какви са тези глупости? Ама какъв австриец ще взимаш, бе? Вие ненормални ли сте? Вие луди ли сте? Гащи носите ли? Пълни простотии. Ще дойде един австриец, ще му даваш 30-40 000 евро , ще остане една година, ще види, че нещата не са такива, каквито му ги рисуват, и ще тръгне да си ходи, а ти му плащай тлъста неустойка. Първото, което е: това са едни наемници, бе, хора. Същото се отнася и за футболистите, които са чужденци. Това са лица, които идват, взимат си парите, и си тръгват. На тях не им дреме за Левски, разберете го най-сетне! Ти трябва да вземеш хора, които са отраснали в този велик клуб, които са замесени с маята, наречена „Левски“. Търси такива, които живо искат да променят случващото се. Какво ми ги водите разни…Колкото до този Вили…Да ти кажа честно, аз никога през живота си не съм го и чувал дори. Не го знам какъв специалист е. 16 години бил в австрийския национален отбор…За първи път го чувам този. Даже се изненадах, че Спас Русев говорил с него. „Голямата”, “силната“ фигура…Е колко силна ще бъде? Ще ги бие на канадска борба ли, що ли? Това са глупости, това са несериозни неща.

Хората, които сега управляват Левски, трябва да си направят добра преценка какво да правят оттук нататък, какво искат и какво не искат. Казвам всичко това с болка, защото ме боли какво се случва на „Герена“. Там ми е минал животът (вълнува се). Те не мислят. Явно мисленето е забранено там.
-Вече 10-и сезон „сините“ са без трофей…
-Ами да продължават…И догодина може да стане 11-и, а после идва и 12-а година суша. Нещата така няма да вървят на добре. Казвал съм го не един път: има един отбор, който аз не харесвам още от дете – казва се Байерн (Мюнхен). Но това е единственият, на когото свалям шапка. Защо ли? Защото в него няма нито един „външен елемент“, няма хора, които не са отрастнали и играли там, а сега да са в ръководството. Всеки един е от Байерн – от чистачката до президента. И не само това. Отидоха и извадиха Ули Хьонес от затвора, само и само, защото е един от тях. И го посрещнаха бившия затворник като цар – целият стадион му стана на крака, пляскаха му, аплодираха го…Отдадоха му почест и той си седна във ВИП-ложата като най-големия баровец.

Е, той не е от Австрия, от Драгни колец, Видинско или е някакъв парашутист. Как става? Така че с парашутисти се нагледахме какво стана на „Герена“. Омръзна ми от парашутисти. Ако продължават с тази политика нещата ще вървят надолу, ама още по-зле, да знаете. Ако този Вили, не му запомних фамилията, беше толкова добър, да си го бяха запазили австрийците. Аз помня и други подобни примери. Имаше навремето един такъв, само че холандец. Тодор Батков го беше назначил на „Герена“. Ян Деркс се казваше. Даваха му сума ти привилегии, пари, и накрая разбраха, че е пълно менте, и го изгониха. Абе, на „Герена“ са чудо. Чудо са. Най-големите простотии, които могат да станат, са в този клуб. Най-голямата глупост.
-Защо не ви търсят дори и само за съвет шефовете на Левски?
-А, не зная и не ме интересува. Аз не ги търся, не искам и те да ме търсят. Нямам нищо общо с тях. Няма нито един човек от Левски на „Герена“ (натъртва). Е, как ще го има Левски? Няма нито един левскар там, бе. Това са само пришълци отнякъде. Легенди били? Играл един мач, играл 10 минути в един мач и станал легенда…И той ще ти командва? Ало, чакай малко, бе. Откъде накъде, бе? Кои сте вие? Вие сте извън света.
-През последния сезон 2017/2018 Левски постави рекорд по брой на чужденци…
-Знаеш ли, приятелю, не е луд този, който яде баницата, а онзи, който му я дава. Там си има други фактори, има си мениджъри, има си треньори, които си преценяват. Даже го чувам господин Делио Роси, пак бил недоволен – имал 20 чужденци, искал още няколко. Такава наглост, че…направо нямам думи. Има 15 чужденци, той не пуска нито един и прави всеки мач нов състав. Те са извън света. Но пък щом собственикът му има доверие и го хвали, значи е така (казва го с ирония).
-Ако беше българин треньор на тима досега да са го изгонили 100 пъти…
-Не да го гонят, те щяха да го линчуват. Но пак казвам, не ме интересува и не искам да се бъркам. Просто изразявам мнението си като бивш футболист на Левски, като човек, който все пак е допринесъл нещо, макар и с минимална частица, за този велик клуб. Но да правят каквото си искат. Щом преценяват, че е правилно…
-Последният удар върху „синята“ общност беше злополучният финал за Купата на България срещу Славия…
-Е, как ще загубиш този мач? Кажи ми ти? Нормално ли беше да паднем от Славия? Каква загуба, какви пет лева? Някои се сърдят на Гошо Петков…Какво искаме от момчето? Много важно, че е играл толкова години в Левски, сега той защитава честта на Славия. Защо го обвиняват? Той играе финал, побеждава и стига до участие в Лига Европа. Е?
-Все пак харесва ли ви някой от футболистите на Левски?
-Паулиньо не е лош. Интересен, барлив футболист. Мога да кажа хубави думи и за Габриел Обертан. Него щяха да го освобождават, даже Роси каза, че не му влизал в сметките…А французинът прави разликата. Просто със самочувствието, което има, с начина му на поведение, просто изпъква над останалите. Футболист си е отвсякъде. А италианският специалист иска да го маха…Глупости безкрайни. Другият, който ми допада като начин на игра, е Жерсон Кабрал. Има нелоша левачка. Сега можем да коментираме, но истината е една. Ако всеки мач сменяш състава и си правиш нова схема, просто е несериозно. Това един добър треньор не го прави никога. Ако той си е сглобил титулярния състав не се пипа. Трябва да се случи нещо извънредно – на някой да му ги няма двата крака или да е много тежко контузен, или наказан. За да смени дори един човек. А Роси си прави…Нали ти казвам, просто не мога да ги гледам. Имам си мое мнение, те си имат тяхно. Сигурно аз не съм прав. Както е да е. Щом си мислите, че сте прави, работете по този начин. Сега поставихме негативен рекорд по загуби на „Герена“. А разликата между нас и сегашните футболисти знаеш ли каква е?
-Каква е?
-Че едно време всички БЯХМЕ ОТ ЛЕВСКИ. Сега всички са чужденци. Знаеш ли колко ги интересува? Той е дошъл да си вземе парите. Взима си после шапката и си заминава. Разбери ме правилно, аз не съм против чужденците, обаче като вземеш такъв, той трябва да е два пъти по-добър от нашите кадри. Да прави разликата. Иначе няма никакъв смисъл от привличането му. Обаче аз такъв не виждам.
-От родните таланти някой спира ли погледа ви?
-Да ти кажа честно, гледам мачове от време навреме. Просто не ми е интересно. Може да има млади добри момчета, но нещата са толкова забатачени, че…
-Вие лично откога не сте стъпвали на „Герена“?
-А, защо? Ходя си на мачове. Аз си отивам и не ме интересува. Сядам си сред публиката, най-често отивам във „В“ сектор. Гледам си.
-Пожелавам ви скоро да се върнете в Левски…
-А, не, не. Няма как да стане. Забрави.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4