СЕМ глобява bTV и Нова тв за неетично отразяване на трагедията с автобуса на “Тракия”

СЕМ глобява bTV и Нова тв за неетично отразяване на трагедията с автобуса на “Тракия”

Съветът за електронни медии ще сезира Националния съвет за журналистическа етика (НСЖЕ) за видеорепортажите на bTV и “Нова телевизия” от отразяването на катастрофата на магистрала “Тракия”, при която загинаха шестима души, а над 20 бяха ранени. При инцидента на 13 април автобус, пътуващ от Бургас за София, се обърна край пътя след сблъсък с лек автомобил. Мониторинг е направен на bTV, “Нова телевизия”, “Канал 3” и телевизия “Европа”, както и на програмите на националните обществени доставчици БНТ 1 и “Хоризонт” на БНР. На свое заседание СЕМ е установил нарушение на етичните правила на тези медии при отразяване на инцидента, но тъй като няма право да ги оценява, ще сезира НСЖЕ.

“Регистрирани са проблеми в програмите на bTV и “Нова телевизия”, коментира председателят на СЕМ София Владимирова. Тя обяви, че са постъпили 12 сигнала, които засягат основно тези две програми. От регулатора ще изпратят сигнал до Етичната комисия, ще приложат становищата си, както и видеоматериали от репортажите. Членовете на регулатора са разгледали доклад на експертите на СЕМ във връзка с медийното отразяване на катастрофата.

“Наблюдението отчита медийна сензационност при отразяване на произшествието, която до голяма степен нарушава журналистическите стандарти, въпреки че си даваме сметка за необходимостта от навременна и точна информация. Като позитивен факт отчитаме все пак, че не са съобщени имена на пострадали и жертви и че в излъчените репортажи не се съдържат кадри с неблагоприятно съдържание. В същото време в един от репортажите е отчетено навлизане в личното пространство, което в голяма степен е в конфликт с основен принцип, залегнал в Закона за радио и телевизия, свързан с личната неприкосновеност. В случай че бъде установено нарушение, ще се върви по реда на надзора”, каза Владимирова.

Тя не пожела да съобщи имена на медии преди експертите да решат дали нарушението е за санкция и преди телевизията да даде обяснения. Владимирова поясни, че глобата за защита на личната неприкосновеност е от 3000 до 15 000 лв. Според други членове на СЕМ става дума за репортажа, излъчен по Нова телевизия.  След катастрофата, кадри от която бяха показани още в обедните емисии, както и във всички централни новини, много зрители изразиха възмущение в социалните мрежи от начина, по който Нова тв и bTV отразиха събитието. Най-честите обвинения бяха за коравосърдечност при живите включвания, както и за това, че журналистите се опитвали да правят интервюта с ранени и страдащи хора, които очевидно са нямали желание да говорят в ефир.

Текст: blitz.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4