Експерти от район “Надежда” почерпиха от унгарския опит

Експерти от район “Надежда” почерпиха от унгарския опит

Делегация от столичния район “Надежда” проведе две интересни и важни срещи по време на посещението си в град Будапеща.

В началото на деня се състоя дискусия с ръководството на Fokert Nonprofit, която отговаря за поддръжката на зелените площи в унгарската столица – паркове, градини. Беше разгледана темата “Екология”, както и “зелените политики”.

В нашата група влизат кметът инж. Димитър Димов, представители на гражданската квота на кварталите в “Надежда”, както и специалисти от районната администрация. Българите посетиха красивия остров Маргит, наричан с право “Перлата на Будапеща”.

Директорката на “Фокерт” г-жа Едит Кьовер запозна гостите с историята на фирмата, която се хвали със 150-годишна традиция в бранша. От експозето стана ясно, че Будапеща хвърля огромни средства за “зелени политики”. През лятото се засаждат близо 160 вида растения, около 600 вида от едногодишните се произвеждат от фирмата. 250 000 растения се засяват в обществените паркове. 300 000 пък се подготвят за продажба. При утилизацията на 60 000 кубически метра зелена маса и клони от подържаните тревни площи и градинки се произвежда компост.

През пролетта се практикува и измиване на дърветата с растителни масла, за да изглеждат лъскави и да няма прах по тях. Будапеща е един от чистите градове в Европа. Това е заслуга най-вече на общината.

От там са си поставили като задача до октомври 2019 г. да бъдат посадени 10 000 дървета.

 

Втората спирка в работния график на делегацията от “Надежда” беше с директора на Центъра за градска мобилност (БКК) на унгарската столица. Обсъдени бяха темите “Транспорт” и “Транспортна инфраструктура”. Будапеща е с население от 1.75 милиона души, а с околните селища то нараства до 3 милиона души. Градът е разделен на 23 района/кметства. Годишно транспортът обслужва 1.3 билиона пътници. Има четири линии на метрото. Любопитно, че една от линиите се обслужва от мотриси с автоматично управление (без машинист).

Бюджетът на БКК се формира от държавни и общински субсидии, приходи от билети, както и такси от ТИР-овете. Камионите не са допускани обаче в границите на града, а само до околовръстното шосе. Там са изградени логистични центрове за тях.

Г-н Ласло Керени обясни какви мерки са били предприети от общината за повишаване ефективността на транспортните комуникации. Той очерта и актуалното състояние на СГТ на Будапеща. Стана ясно, че с въвеждането на автомати за билети компанията е покачила приходите с близо 20 процента. Със средства от ЕС е подменен почти изцяло автобусният парк.

Използват се автобуси от частни фирми, които се наемат. Месечната карта за градския транспорт струва 10 000 форинта или около 60 наши лева. 3 600 форинта е стойността на превозния документ за пенсионери и ученици.

През 2014 г. масово е въведено и използването на велосипеди под наем. Колелетата са разположени на различни точки в града. В унгарската столица има 5000 таксита. Функционира и нощен транспорт.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4