Ура! Намалиха глобата за гратисчиите в градския транспорт

Ура! Намалиха глобата за гратисчиите в градския транспорт

Санкцията за нередовни пътници пада от 200 на 50 лв, а глобата от контрольор на място – oт 40 лв. на 30. Отпада изцяло таксуването на багаж в градски транспорт.

Това изменение прие Столичният общински съвет. А за обществено обсъждане е публикувано предложение от БСП за билет за цялата градска мрежа за 1 час и за час и половина на цена от 1.60 лв и 2.50лв.

След 2-часов спор около цената на билета за еднократно пътуване на стойност 1.60 лв, общинските съветници приеха новата наредба за пътуването в градски транспорт с 38 гласа „За” от 54 гласували, предаде Дарик.

Според противниците на новата наредба, тя е опит на Столична община да хвърли прах в очите на гражданите относно незаконосъобразната цена на билета.

Марта Георгиева от „Реформаторски блок” нарече транпострната политика на общината пълен хаос.

“Цялата транспортна политика на общината е пълен провал, тъй като с това билетче от 1,60 лв се увеличиха приходите, но не се качиха хората в градския транспорт. Въобще тези пари не ги виждаме къде отиват – няма тикет система, няма нови транспортни средства”, коментира Георгиева.

Заместник-председателят на комисията по транспорта Зафир Зарков обясни, че Софийският административен съд не е постановил, че цената на билета не е добра, а не достатъчно добре обоснована. Крачка напред към синхронизирането на цените за ползване на транспорта със закона е направена със санкциите в новата наредба.

В нея влиза и въвеждането на нощен транспорт, който ще се движи от полунощ тази събота срещу билет за 2 лв, както и нова електронна система за билети, чрез която ще можем да купуваме и презареждаме картите си онлайн, както и да бъдем редовни пътници само чрез смартфона си.

Това ще бъде възможно след като Център за градска мобилност избере изпълнител на обществената поръчка. Процедурата вече тече.

Текст: sofia.dir.bg
Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4