Пещерни типове тровят цели квартали

Началото на настоящата зима следва да се отбележи не с ноемврийския сняг, а с начеването на една нова “мода” из софийските гета – ударното горене на пластмаси, гуми, кабели , забележете, дрехи втора употреба с цел битово отполение. Едновремешните практики да се секат дървета от парковете и да се горят бяха позаместени от посочените нововъведения. Не че са спрели да секат в парковете “Например в “Западен парк” и да горят суровите дърва, но тази година горенето на всякакви отпадъци е в апогея си. Като основни замърсители се очертават “Виетнамските общежития” и кв. “Факултета”. С просто око се установяват пушеците, които бълват двата цигански катуна. На километри от тях се носи дим и смрад на изгорели гуми и кабели. Модата с горенето на парцали и дрехи втора употреба е от миналата година, но сега отбелязва дивашки подем. Въпросните дрехи обикновено струват стотинки килограма, пристигат в България обработени и напоени с химикали. Явно и лесно горят, щом циганите охотно ги полват. Разбира се, събират и от кофите, каквото им падне.

От началото на студените есенни дни в двете гета започва ударното горене, започват денонощните пушеци. Стотици, ако не и хиляди печки за отопление на твърдо гориво бълват вредни емисии – дим, сажди, прахови части, задушлива миризми. Гори се всичко, което е достъпно и почти без пари. Отнякъде се мъкнат непрекъснато и стари черчевета, които се трошат на улицата и бързо се изграрят в печките ведно с боята по тях. Живущите в кварталите до “Виетнамските общежития” и кв. “Факултета” започват ежедневно да се оплакват от замърсяването на въздуха. Един кратък престой в кварталите им показва че са прави. Задимено е, мирише на изгоряла пластмаса, на сяра, усещане парене и щипене в носоглътката при по-продължително стоене наоткрито. Носи се фин слой прах, който се отлага навсякъде – най-добрият атестат е прането по терасите – за часове се покрива със сивкаво-черен прах, пепел. А кюмбетата на циганите не спират ден и нощ.

Описаната картина ни повече, ни по-малко е геноцид. Своебразен геноцид над цели квартали. Очевидно на тези, които горят боклуците в печките не им пука особено – тровят себе си, семействата си, околните. Но всички останали са мишени. Категорично става дума за геноцид, осъществяван от пещерни типове. Няма как по друг начин да се охарактеризират тези граждани, които завряни в копторите си палят и горят, каквото им падне.

Жители на Красна поляна, а и на Овча Купел и район Илинден алармират, че откакто е започнал отоплителния т сезон на “алтернативи” горива нормите за финни прахови частици са скочили рязко – над 10-15-20 пъти над допустимото. А какви токсини се отделят при този тип горене от използваните е въпрос на анализ, който вероятно би послужил за научна дисертация.

За сега компетентните от РИОСВ-София мълчат и дават бланкетни, стандартни отговори. С други думи се бездейства, защото станциите не отчитали пикови показатели. Няма и как да отчитат, защото покрай посочените гета станции няма. И тук очевидно се сблъсква с формалната истина. Но това едва ли топли, не може да ни задоволява. факт е, че замърсяването на въздуха от тези “алтернативни горива” е зловещо. Столична община твърди, че се извършват проверки, дори имало два съставени акта. Но какво от това. И един въпрос към Агенция за закрила на детето – как не е установено нито едно нарушение и не са отнети родителските права на нито един “родител” от тези гета, който си гледа потомството в тези условия? Пълно мълчание и бездействие.

В началото на миналата седмица депозирах сигнал до РИОСВ-София с две искания – да се монтира станция или да се разположи мобилна таква, която да замерва замърсяването през целия отоплителен сезон. А на всеки нарушител да се съставя акт по реда на чл. 35 от Закона за качеството на атмосферния въздух. Размишлявайки, съм склонен да стигнем и по-далеч – да забраним отоплението на твърдо гориво във “Виетнамските общежития” с решение на СОС (това правомощие го има по закон), а защо не и на територията на кв. Факултета.

Очевидно се нуждаем от бързи решения и драконовски мерки. Видно е, че и законодателната рамка се нуждае от сериозни промени, за да се справим с тази повсеместна диващина да се тровят цели квартали.

Текстът е публикуван на личната страница на Карлос Контрера, общински съветник. В настоящия мандат на Столичния общински съвет е председател на политическа група “Патриоти за София – ВМРО и Атака”. Заместник-председател на ПК по “Обществен ред и сигурност” и заместник-председател на ПК по “Икономика и собственост” към Столичен общински съвет.

karlo27042017_1

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4