Скандал: Човек с две присъди стана шеф на НЗОК

Криминално проявена личност е начело на Здравната каса у нас, съобщиха някои медии и сайтове. Назначеният от парламента през март миналата година за управител на Здравната каса д-р Глинка Комитов е с богато криминално досие, пише в личния си профил в социалната мрежа разследващият журналист Григор Лилов.

Ето го и скандалът:
На 20 юли 1977 г. в Плевен тогавашния студент по медицина е осъден на 1 година затвор с 3 години изпитателен срок. Членът, по който е наказан, е за изнасилване. При това на малолетно момиче. Глинка влиза в затвора, откъдето е освободен предсрочно само след 5 месеца. На 21 октомври 1983 според изнесените данни той е осъден и за кражба от дом “Майка и дете”. Въпреки че делото е вписано като Наказателно от общ характер, той се отървава само с административно наказание – глоба от 250 лв.
Случилото се е огромно изключение за социализма, където винаги втората присъда е с пъти по-тежка от първата заради рецидив. Някои мои колеги предполагат, че тези леки наказания в онова сурово време са продукт на дейността на ДС.

При демокрацията – през 90-те години отново е разследван – този път за източване на средства в Пловдивската болница, където е бил шеф. По времето на СДС става зам.-управител на Касата. Името му нашумява със скандал и по царско време заради покупката на луксозни автомобили, пише Григор Лилов. – Незнайно защо разследването е стопирано през 2007 г. След това се подвизава като шеф на Втора градска болница, където работи сестрата на Борисов. Там ревизия доказва нередности със закупуване на апаратура за 12,6 млн. лв.”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4