Неформали изфабрикуваха лъжи за доклад на общински съветник

На 30 май 2016 г. общинският съветник от ВМРО в групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет Карлос Контрера внесе доклад за постигане на спогодба между Столична община и „МТК Гроуп“ за спечелен, но нереализиран конкурс за обществен превоз на пътници.

На 26 юли – два месеца по-късно и ден преди обсъждането на доклада в Комисията по транспорт и туризъм към СОС, бе разпространена информация за „гражданско недоволство“ срещу „скандален конкурс“, чрез който „СОС иска да подари 141 млн. лв. на частна фирма“.

Контрера призовава критиците на доклада и тези, които няма да го подкрепят, да отидат в засегнатите места – Орландовци, Чепинци, Локорско, Войнеговци, гара Курило, Бенковски, Иваняне, Свобода, Бухово, Желява и Ботунец, и да обяснят на хората как са против да им се осигурят нови рейсове.
Като автор и вносител на доклада, Контрера мотивира предложението си за подписване на споразумение между СО и „МТК Гроуп“ за концесия на 16 автобусни линии:

Конкурсът е приключил през 2008 г. Въпреки че Върховният административен съд го е потвърдил, не се е стигнало до подписване на договора. В резултат срещу Столична община има претенции за незаконосъобразно нарушение на подзаконов нормативен акт и за непозволено увреждане. Има частичен иск срещу Общината, който в хода на съдебното производство достига до 14,5 млн. лв. Тъй като искът е частичен, превозвачът може да претендира с други искове още вреди до пълния им размер. Поради тази причина след преговори се стига до предложенията превозвачът да сключи договор за конкурса, който е спечелил и да се откаже от всякакви претенции срещу Столична община.

Неформална група за натиск, подпомагани от един кръг, който притежава медии с централа някъде из Сингапур, се опитва да изфабрикува лъжи по темата с доклада ми за „МТК Гроуп“.

Умишлено се разпространяват неистини и полуистини. Те казват – Общината подарява 141 млн. лв. на частен превозвач, но не казват, че тази сума ще бъде платена общо за 8 г. Не казват, че ако няма спогодба с фирмата, тези 141 млн. лв. плюс още 4 млн. лв. отгоре така или иначе ще бъдат платени на Столичния автотранспорт, който сега обслужва тези линии.

Не казват, че предлагаме цена от 3,00 лв. на километър, а сега и занапред Столичният автотранспорт вози по-скъпо – на 3,08 лв./км. Не казват, че при одобряване на спогодбата Столична община ще спести за тези 8 години 3 762 560 лв., на година по 470 320 лв. Пари, които могат да се ползват за инвестиции по усмотрение на общината, например за тикет системата.

Не казват, че до 8 месеца от подписване на договора по спогодбата по линиите ще тръгнат 60 нови автобуса ЕВРО 6 с климатизация и вентилация. Сега по тези линии се движат 20-30-годишни строшени рейсове. Не казват, че това са линии в северните райони, за които без тази спогодба нови автобуси няма да има скоро.

Най-голямата им лъжа е, че не е имало възможност за обсъждане. Този доклад е внесен на 30 май 2016 г. Къде спаха 2 месеца, още повече – подобен доклад със същите параметри имаше внасян и по-рано.

Тези хора говорят за широко обществено недоволство – всъщност недоволните са техните политически и финансови ментори, които се крият по сенките. Затова призовавам критиците на доклада и тези, които няма да го подкрепят да идат в Орландовци, Чепинци, Локорско, Войнеговци, гара Курило, Бенковски, Иваняне, Свобода, Бухово, Желява и Ботунец. Нека обяснят на хората как са против да им се пуснат нови рейсове. Да им го кажат в лицето, ако имат смелост и им стиска.

Основната опозиция идва от хората, с които водих публичен спор против провеждането на гей парада тази година в София. Същите хора и медии сега нападат мен и доклада. Мисля, че не малка част от злобата и инсинуациите идват от тези защитници на гей парадите, които сега се възползват от ситуацията, за да си върнат за моята и на ВМРО позиция против техните действия и поведение.

“Днес чух и прочетох много неистини и лъжи по повод внесения от мен доклад. Тях ще оборя в друг текст – дума по дума, твърдение по твърдение. Целта на настоящата публикация е да задам въпроси към противниците на доклада. Вие против ли сте по тези линии да тръгнат чисто нови автобуси с вентилация и климатик? Против ли сте да сменим 20 годишните автобуси с нови? Против ли сте да направим този жест към хората от северните райони на София? Защо не казвате, че без този доклад, тези линии и след 1, и след 2 и след 3, и след 5 и след 8 години няма и да помиришат нови автобуси? Защо обричате хората от Орландовци, Чепинци, Локорско, Войнеговци, гара Курило, Бенковски, Иваняне, Свобода, Бухово, Желява и Ботунец да се возят в стари рейсове с обслужване като в третия свят? Какво ви пречи, при положение, че дори ще излиза по-евтино?

На критиците и тези, които няма да подкрепят доклада, желая да кажа едно – тези отговори ги дължите първо на жителите на посочените квартали и села, после на всички останали. Не на мен, дължите ги на хората. Станете и отидете при тези хора в северните райони и им кажете това, което всъщност казвате – че сте против по линиите на граския транспорт до техните домове и работни места да се пуснат нови рейсове. Идете и кажете на хората с цялата ваша софистика. Кажете им го в очите, ако ви стиска.

Другото – по натам. Лъжците и манипулаторите ще бъдат изобличени”, коментира Контрера.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4