София е град на четящите хора

София е град на четящите хора

„През последните години в София има възраждане на четенето. Кафенетата започнаха да се превръщат в книжарници и там се организират литературни четения, представяне на книги, срещи с писатели“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на отбелязването на Международния ден на детската книга и започването на кампанията „Поход на книгите“.

„В момента Столичната библиотека има 48 хиляди абонати, а най-радостното е, че половината от тях са млади хора – до 28 години“, допълни още столичният кмет. „Ако ми позволите, ще перифразирам  цитат на един от любимите ми автори Георги Господинов, който казва, че “четящият човек е красив” – като град на четящите хора, София е един много красив град. Любовта към книгата започва от семейството. Разчитаме на родителите, на бабите и дядовците  да се преборят с огромната конкуренция на различни занимания и да запалят любовта към книгата и четенето у децата. Кметът благодари на учителите,  защото в детските градини и училища се надгражда създаденото в семейството отношение към знанието. „Разчитаме на всички тях  да успеят да провокират децата да търсят книгите и знанието през целия си живот“, допълни още столичният кмет.

Йорданка Фандъкова се включи и в четенето с книжката „Цветни приказки“ на Леда Милева.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4