“Остров Крах” спечели конкурса на “Развитие”

Романът на Ина Вълчанова „Остров Крах” спечели деветото издание на литературен конкурс „Развитие” за непубликуван български роман.

За финалния кръг бяха селектирани седем романа. Председателят на журито професор Ивайло Знеполски обяви на церемония в Централен военен клуб победителят в конкурса.

Той и колегите му доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов селектираха 7-те номинации от общо 118 постъпили ръкописа.

Основното заключение на тримата е, че това издание на конкурса показва, че у нас “има воля за роман”. Изтъкнато бе и много доброто ниво на писане. Господинов вижда “обещание” в 9-ия конкурс “Развитие”, тъй като 85 процента от ръкописите са на непознати на аудиторията автори.

Освен кристалната статуетка на конкурса, Ина Вълчанова получава 7 хиляди лева и спонсориране издаването на романа.

По препоръка на журито организаторите ще издадат и втори от номинираните романи – “Светата кръв” на Антон Баев.

Самата Вълчанова, която нашумя с романа си “Потъването на Созопол”, който наскоро бе и филмиран, изрази надеждата си повече бизнесмени у нас да се заразят от създателя на конкурс “Развитие” Александър Александров и също да започнат да подкрепят българската култура.

В обръщението си към гостите Александров промотира и идеята си за създаване на Обществен съвет от писатели, литературоведи, интелектуалци, който да се заеме с организацията на бъдещите издания на конкурса и най-вече с предстоящото 10-то и отбелязване 20-тата годишнина на конкурс “Развитие”.

Сред гостите на церемонията бяха редица участници в журита от предишни издания на конкурса, както и негови лауреати.
Ето и кои бяха финалистите:

1.Антон Баев – „Светата Кръв“
2. Ина Вълчанова – „Остров Крах“
3. Волен Митев – „Театрален гамбит“
4. Наталия Делева-Мързева – „Невидими“
5. Нора Пенчева – „№ 9“
6. Юлия Раданова – „За това, което се случва между двама“
7. Александър Томов – „Сайтът на един тийнейджър“

Крах 1Крах 2

На снимката: Ина Вълчанова получава призовата статуетка от Главния мениджър на Корпорация “Развитие” Александър Александров за романа “Остров Крах”.

Categories: Култура

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4