8 април – Международният ден на ромите – какво се планира?

За поредна година в България ще се отбележи Международния ден на ромите – 8-ми април.

Осми април е Ден на ромското пробуждане. На този ден през 1971 г. започва първият Световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. От тогава го отбелязваме като символ на ромското движение, на това, че ромите от целия свят се обединяват в стремежа си за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят. Запазването и обновяването на ромската идентичност е важна част от този процес: идентичност, която запазва изконните ромски ценности, но разкъсва патриархалните окови пред модерния ром; идентичност, която включва идентичностите на различните групи и е мост между тях. Защото само гордият със своята идентичност човек може да бъде равноправен.

Ето и населените места, където ще се отбележи Международния ден на ромите:

Павликени. Център за развитие на общността – град Павликени, заедно с местните клубове в с. Батак и гр. Бяла Черква ще отбележат 8-ми април, като ще проведат конкурс за рисунка на тема „8- април“. Също така ще представят презентация, свързана с отбелязването на Международния ден на ромите  в ОУ ,,Бачо Киро”. В село Батак ще се проведе и футболна среща  и конкурс за най- красива рисунка по повод празника.

Бяла Слатина. На 8 април по инициатива на Община Бяла Слатина  „Международния дена на ромите“ ще бъде отбелязан в големия салон на читалище „Развитие” с участие на  ученици от територията на  Общината. В събитието участие ще вземат в доброволците от ЦРО – Бяла Слатина с изпълнение на песни, танци и артистични умения.

На 9 април по повод празника в ромския квартал на Бяла Слатина ще бъде проведена футболна среща между отборите на ЦРО – Бяла Слатина и ЦРО – Кнежа.   Спортната среща ще бъде с начален час 15:00. Също така с доброволци и студенти ще бъде проведена информационна акция, в която ще бъдат разпространени информационни материали.

Кнежа. Център за развитие на общността – град Кнежа, съвместно с ЦРО-Б. Слатина ще проведе футболна среща между отборите на Кнежа и Бяла Слатина. Също така ще се раздават информационни материали по повод отбелязването на Международния ден на ромите – 8-ми април.

Стражица. По повод предстоящия Международен ден на  ромите – 8-ми април, Център  за развитие  на общността – гр. Стражица ще отбележи  заедно с малчуганите  от СОУ ”Ангел Каралийчев”. Заедно с учениците ще се изработят картички за 8-ми април на тема  „Всички деца  са  еднакви”. Събитието ще се състой  на  08.04.2016г.  от 10:30 часа в сградата на СОУ ”Ангел  Каралийчев”. Целта на ЦРО-Стражица е на този ден, да се обединят всички етноси.

Елин Пелин. На 08.04.2016 г. от 19:00 ч. в гр. Елин Пелин, в спортна зала инж. Янко Янков, ще се проведе Международният ден на ромите – 8-ми април. С настоящата новина организаторите отправят покана към всички Вас да се присъедините към събитие, което ще бъде организирано от Община Елин Пелин и Център „Амалипе”.

Децата от с. Лесново, с. Априлово и Шопски ансамбъл ще представят програма и танцови изпълнения, кратка история за Международният ден на ромите. Галерия отразяваща живота и културата, традиции на ромската общност. Ще посрещнат гостите с много усмивки и добро настроение.

Събитието е подкрепен от месният  бизнес и  доброволци от община Елин Пелин и общ. Горна Малина.

Долна Баня. На 08.04.2016 г. Център за развитие на общността – град Долна баня, съвместно със здравния медиатор – Стоянка Стоименова и училище  СОУ „Неофит Рилски”,  ще отбележи „Световния ден на ромите”. Събитието ще се проведе от 11:00 ч.  в залата на училището.    Подготвена е специална програма от деца и младежи, която включва: информация за денят-  8-ми април и Холокоста, постановка на приказка;    песни: Джелем, дежелем и Джалма на дует Ритон и много други изненади.

Горна Оряховица. На 08.04.16г., Център „Амалипе“ ще отбележи Международния ден на ромите в Детския център ,,Мост на надежда“. Събитието включва интересни игри за деца и също така, ще се садят пролетни култури. Мястото, където ще се отбележи е кв. Калтинец, заедно с родителския клуб и доброволци.

Камено. Център за развитие на общността – Камено също ще се включват с различни дейности в отбелязването на Международния ден на ромите – 8-ми април. Празникът в Камено ще премине под патронажа на кмета на Община Камено г-н Жельо Вардунски. Празничната програма по повод празника ще се проведе на 9 април 2016 г., в събота. Програмата включва почитане на паметта на загиналите роми по време на Холокоста с хвърляне на цветя в река Айтоска и футболен турнир.

На 8 април в България ние отбелязваме Международния ден на ромите, защото 8 април е ден, в който всички ние си спомняме за най-многобройното етническо малцинство в Европа и празнуваме ромската култура. Ромите са допринесли към културата, музиката и изкуството на общностите на нашия континент. Това показва колко важно е мотото на Европа “Обединени в многообразието”. Защото Европа може да бъде силна само тогава, когато културните, етническите и религиозните различия на нашите граждани биват гарантирани, коментира регионалния координатор на Център „Амалипе“ Велчо Михалев

Етрополе. По повод“ Международния ден на ромите“ Център за развитие на общността – гр. Етрополе, към ЦМЕДТ „ Амалипе“,  ще проведе спортно мероприятие – футболна среща. Участниците ще бъдат ученици от възраст от 9 до 12 клас от двете градски училища – Професионална Гимназия и СОУ „Христо Ясенов“.  Събитието ще се състои на 01.04.2016г в Спортната зала „Стоян Николов“ от 10.30 ч. Целта на Центъра е да почете паметта на загиналите в Холокоста –  ден за почит и послание за мир. На мероприятието  ще бъдат поканени директори на училища и представители на Детска педагогическа стая, също така ще бъдат поканени и граждани от ромската и неромската общност.

Източник: Център Амалипе

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4