За условията на труд в една търговска верига (разказ на бивша служителка)

Наскоро попаднахме на следното отворено писмо в социалните мрежи за условията на труд в една от чуждите вериги хипермаркети. Позволяваме си да го публикуваме дословно, тъй като напълно подкрепяме спазването на правата и уважението към всеки работник в България – независимо дали той си изкарва прехраната в българско или чуждо предприятие. Но както е пределно ясно отдавна – в България само марката е чужда, а условията и отношението – типично по български…:,

Започнах работа в Кауфланд в провинциален град, като служител в т.нар. сектор фрише, или свежи храни. Но моята няма да я бъде… и то едва месец след като започнах.

И да разкажа накратко защо.

Не само че съм уморена от работа, ами съм утрепана, оставаме системно по час-два след работно време, и за капак лошото, некоректно и грубо отношение на прекия ми ръководител!

След всичкото ми старание, добро отношение (защото аз не се конфронтирам с никого), неползване на почивката ми (която е 2 пъти по 15 мин. за 8 часа по договор, но реално работим по 10!), и на крак цял ден да търчиш като кон ..!

Нося си храната от вкъщи, и си я прибирам обратно …просто защото не смогваш на всичко това.

Да не споменавам, че дори когато ти се налага да отидеш до тоалетна – дължиш обяснение и за това!

Все пак съм човешко същество, с нормални нужди, и накрая да те овикват и нахокват!

Ето, затова ще имат текучество, и няма да си задържат хората. И не само заради тежкия физически труд, ами и за неморалното и просташко поведение!

Ходех на работа с успокоителни и антидепресанти, със страх, че може нещо да не кажа или направя както трябва и отново ще бъда навикана.

Плаках, разстроена съм, и стресирана ..Свалих 5 кг за за този един мес. и вече съм дори под 50 кг.

Никой не знае какво става вторите смени, след 22ч. вечерта. Оставаме до полунощ, а неделите до 1ч. сутринта – чистим в несвяст, зареждаме стока, сменяме етикети, цени, плакати ..

И това се върши предимно от жени.

Обаче с хора, които имат някакви лични проблеми и комплекси за избиване в семейството си, и си го изливат върху интелигентни и чувствителни хора, не желая повече да работя!

В края на краищата не сме си намерили здравето на улицата, че да го заносваме за такива самозабравили се управляващи!

Такава голяма верига хипермаркети, и вместо да държат на имиджа и на името си, да се отнасят с нужното уважение и внимание към служителите си, те правят точно обратното. Язък за тях и за името Кауфланд в Германия!

Ако знаех, или поне бях чела ето тези неща на същата тази страница (където пиша сега), никога не бих си подала документите за работа във въпросната верига.

В цялата ни България едно и също, и оправия от прости хора няма!

Тъжно, болно и мъчно ми е за хората, които остават, които се страхуват и не си дирят правата!

За малко повече от месец четирима напуснаха, аз съм петата.

Така не се задържат хората, така не се просперира, не се “прославя” името Кауфланд!

Замислете се, вземете мерки и поправете грешките, драги управляващи! Т.е. направо ги елиминирайте, ако позволите да изразя мнението си.

Мнението на тази жена е подкрепено с актуални коментари от още потребители, публикувани без редакторска намеса:

  • Работих 1 година в централния склад на Кауфланд . 70 Декара складова площ я почиствахме и измивахме пода само трима души. Работех само нощна смяна . От 19 00 до 07 00. Постоянно вървиш след задниците на 150 души комисионери , които разхвърлят , разпиляват и събарят по ганговете . От 01 00 ч. До 07 00 ч. сутринта складът – 70 декара трябва да свети. Виждал съм как във Фрише комисионерите си подават пити кашкавал търкаляйки ги по земята. На свобода си летят врабчета и гургулици . И котки има , които гонят мишки из склада . Отношението на началник смените към работещите в склада е отвратително
  • Ценко,аз също съм бивш служител на Фрише от Централния склад 🙂 “150 души комисионери , които разхвърлят , разпиляват и събарят по ганговете” …Случайно да знаеш нормата на един комисионер? По “мое време” преди 4 години беше 285 колита на час!И като няма високоповдигач наблизо да ти свали нещо,чакаш-как се избива тази норма после? И специално във Фрише-винаги се е чистело след смяната.Друг е въпроса:къде ти остава здравето,свободното време и как те шитват,ако разберат че си болен от работа…На скоро даже ме поканиха отново-имали по-добри условия на труд и заплащане.МЕРСИ,но не 🙂 Останалото е вярно,особено последното ти изречение-началниците са богопомазани и няма как да ги смени някой 🙁

  • сащо и аз работих в просвовутия калфланд 1 месе бях.пратиха ме на пекарна след като си почистиш те пращат на витрина да помагаш вечарта като си 2 смяна докато витрина не е готова не можеш вечарта да си трагнеш и сме си трагвали в 1 00 вечарта и оправитела даржанието беше отвратително и за това напуснах не можах да изтарпя постояно да те хокат без вина мили хара не започваите работа магазин наречен калфланддддддд………….
  • Аз съм на същото мнение.И аз съм работила дълго време в друга българска верига и там нещата бяха просто невероятни.Бяхме екип и всеки се блъскаше да свърши някаква работа,защото това ни харесваше,и не се скатавахме и имаше невероятна колегиалност.Бяхме като семейство и всеки споделяше проблемите и радостите си.За жалост се махнах от там и от зор започнах в Кауфланд.Имам работени 23 дни.Старият персонал само кусури ми намираха,никакви обяснения относно работата и изискваха работа от мен все едно работя там от месеци.На всичкото отгоре не можаха дори шкафче да ми осигурят за вещите и трябваше да си оставя нещата в шкаф,който не се заключваше.Огромен стрес беше за мен ,а аз не се давам как да е ,не се и скатавам от работа,но това беше прекалено.още след 3-4 дена започнах да не мога да спя,а като се прибера от работа рев от нерви.Е няма нужда…Семейството ми ме накара да напусна,защото виждаха отстрани какво се случва с мен.Не съжалявам,за което…

 

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4