Излязоха три версии за катастрофата на руския самолет

Експертите се опитват да отговорят на въпроса какво е довело до трагедията в небето над Синайския полуостров. Основните версии за катастрофата с руския самолет А321 са три, предава tvzvezda.ru.

Първата е заради износване на метала. Именно заради това във фюзелажа може да се появи пукнатина, която да доведе до разхерметизация. Първоначално малка, незабележима при оглед от земята, но под налягане тя е увеличила размерите си.

Тази пукнатина може да бъде е пряка последица от инцидент със същия самолет през 2001 г., когато той още е принадлежал на йорданските авиолинии. При кацането в Кайро самолетът е ударил задната си част в земята. Това е довело до нарушаване на геометрията на носещи конструкции. При ремонта на лайнера може да са направени грешки, които за дълго време да не са се проявявали.

От “Когалимавиа” потвърждават за неуспешното кацане преди 14 години. Според компанията миналогодишният тест за износване на метала кораба е преминал без проблеми.

Втората версия касае повреда в турбината на двигателя. Тя е започнала да се руши и от нея са се отделили стоманени стружки, които, според авиоконструкторите, летят с голяма скорост и са в състояние да прорежат крилото и фюзелажа като трион.

Третата версия, която също не изключват експертите, е експлозията в багажното отделение на самолета. Какво би могло да се взриви там е неясно. Багажът обикновено се проверява стриктно. Срещу тази версия обаче говорят кадри от мястото на катастрофата, където се виждат относително цели части на опашната част. Което не е характерно за повреда при взрив.

Каквито и взаимноизключващи се версии да има, потвърдено е това, че самолетът се е разпаднал във въздуха. И това се е случило, както изглежда, мигновено. Ето защо пилотите не са били в състояние да подадат към земята сигнала SOS.

Лайнерът A321, пътуващ от Шарм-ел-Шейх към Санкт Петербург, се разби над Синайския полуостров на 31 октомври. Той изчезна от екраните на радарите на 23-ата минута от полета. На борда са били 217 пътници, които са се връщали от почивка в египетския курорт и седем членове на екипажа. Всички те са загинали./БЛИЦ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4