Потресаващи разкрития за далавери в българския шахмат

Скандални разкрития в българския шахмат направи Методи Стойнев – общински съветник в Дупница и състезател на клуб “Марек Юнион-Ивкони”. Стойнев е със спрени права в системата на българския шахмат заедно с Кирил Георгиев и Симеон Стоичков. Тримата бяха изхвърлени след решение на Управителния съвет на федерацията, като мотивът е във връзка с публични изявления, целящи, според управителния съвет, уронване на престижа на БФШ и саботиране на дейността й, пише сайтът За Дупница.

Методи Стойнев разкри наистина скандални данни, според които президентът на федерацията Силвио Данаилов е регистрирал реплика на Европейския шахматен съюз, носеща същото име, но със седалище офшорната зона Делауеър. Именно там са преведени огромни суми, за които Методи Стойнев показа конкретни документи. Само през 2014 г. Министерството на младежта и спорта превежда на БФ Шахмат сумата от 923 870 лева за организирането и провеждането на две международни състезания: за Европейско индивидуално първенство по шахмат за жени в град Пловдив на 26.06-11.07.2014 година – 476 000 лева и за Европейски индивидуални купи по класически шахмат за мъже и жени, кк Албена/Златни пясъци, 01.06-09.06.2014/10.06 – 18.06.2014 – 447 870 лв.

„Стойността на първенството в Пловдив е завишена близо 3 пъти. Това сме го доказали с приложените справки към двете писма до министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев, но той вместо да разпореди независима проверка (далаверите на федерацията са прикривани от служители на министерството) и да предприеме практически действия срещу измамниците, зае трудно обяснима позиция в тяхна защита, демонстрирайки странно безразличие.

Още по-скандален е случаят с другото състезание, за което министерството е превело сумата от 447 870 лв.
Такова състезание въобще не фигурира в официалния календар на Европейския шахматен съюз и то никога не е провеждано. Но Силвио Данаилов успява да заблуди министъра с фалшиво писмо подписано от самия него, след като вече не е президент на ECU. Новото ръководство на Европейския шахматен съюз обаче го опроверга категорично, доказвайки това, което всички български шахматисти и любители на шахмата в страната знаят, че такова състезание не е провеждано. Това е една от най-скандалните измами в съвременния световен спорт, която все още не е станала достояние на широката общественост.

Подобни измами са ставали и през годините 2013 и 2014 – за тях Министерството на младежта и спорта отказва да предостави исканата информация“, заяви Методи Стойнев. Прокуратурата, също вече се е заела със сигналите, предоставени от Стойнев, Кирил Георгиев и Симеон Стоичков, като лично се е ангажирал главният прокурор. Съществува вероятност, БФШ дори да бъде извадена от всички световно структури, като на фона всичко това, според Методи Стойнев, нагло звучи желанието и решението на управителния съвет да издигне официално кандидатурата на Силвио Данаилов за президент на Световната шахматна федерация (FIDE) на предстоящите през 2018-та година избори.
ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ ПО СКАНДАЛА ТУК

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4