Край! Провали се сделката за закупуването на Левски

Край! Провали се сделката за закупуването на Левски

Сделката за продажба на футболния Левски няма да се осъществи. Това стана ясно от изявление на бизнесмена Драган Шолак, основател и председател на Надзорния съвет на “Юнайтед груп”. Именно тази компания имаше интерес да придобие основния пакет акции във футболния клуб и водеше преговори от май 2022 г.

“Бих искал да ви информирам, че преговорите за придобиване на клуба завършиха неуспешно. Положихме сериозни усилия и приложихме цялата си професионална експертиза, за да преструктурираме основно дълговете на Левски и да развием стабилен бизнес модел, който да гарантира устойчив успех на клуба – както очакват многобройните поддръжници и фенове на Левски в България. За съжаление не постихнахме успех”, обяви Шолак.

Сръбският бизнесмен, чиято компания държи в България собствеността на “Виваком” и “Нова Броудкастинг груп”, а в Англия – на елитния футболен “Саутхемптън”, също така благодари на спортния министър Весела Лечева, заради нейната ангажираност по сделката по време на преговорите.

Преди месец по нареждане на Лечева Министерството на младежта и спорта задейства процедура по ускоряване на отдаването на ст. “Виваком Арена – Георги Аспарухов” на футболния клуб за дългосрочна концесия. Това бе едно от условията на “Юнайтед груп” за финализиране на сделката.

РЕАКЦИЯТА НА ЛЕВСКИ

От Левски излязоха бързо с коментар по повод изявлението на Драган Шолак. В изявлението на футболния клуб се твърди, че ръководството е направило всичко възможно за осъществяване на сделката по прехвърляне на собствеността, но пречка са се оказали натрупани задължения от последните години.

“Клубът предостави цялата необходима информация и съдействие при преговорите с потенциалния инвеститор. Никой от ръководството на ПФК “Левски” не е поставял никакви условия пред “Sport Republic”, освен гарантиране устойчивото развитие на клуба. Постигнато бе пълно съгласие с потенциалния инвеститор в тази насока.

За съжаление някои задължения, натрупани през последното десетилетие се оказаха непреодолима пречка за осъществяване на сделката”, посочват от клуба

“Сините” възлагаха големи надежди, че предстоящата сделка ще осигури финансовото бъдеще на клуба. Собственикът Наско Сираков обаче нееднократно подчертаваше, че ръководството разполага и с “План Б”, в случай на провал на преговорите. Този план включва продължаване на настоящата линия – строг разчет на разходите, ограничен бюджет, стремеж към плавно покриване на задълженията към НАП и разчитане най-вече на основния спонсор “Палмс бет”, както и на дарения от страна на феновете.

Източник: segabg.com

Categories: Футбол