Шопски ансамбъл „Ради Радев“ и ПДО „Стефан Стефанов“ на гости на фестивала „Лесковачка мучкалица“

Шопски ансамбъл „Ради Радев“ и ПДО „Стефан Стефанов“ на гости на фестивала „Лесковачка мучкалица“

В периода от 26 до 28 май 2021 г. участници от представителен шопски ансамбъл „Ради Радев“ и представители на ПДО „Стефан Стефанов“ бяха специални гости на кулинарния фестивал Лесковачка мучкалица в гр. Лесковац, Сърбия. Нашите изявени танцьори и духови музиканти ще представят богатата българска култура в Денят на шопския фолклор, организиран в рамките на фестивала.

По проекта „Магията на синергиите“, (№CB007.2.12.002), реализиран в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-IPA България-Сърбия, Община Елин Пелин и Община Лесковац, създадоха съвместна програма на фестивалите в двата града. Фестивалът на Лесковачката мучкалица и Шопският празник са събития от изключително значение за регионите на Елин Пелин и Лесковац. Шопският празник е с 52 годишна история и се организира без прекъсване от 1970 г. С дългогодишна история и традиции е и сръбският фестивал Лесковачка мучкалица.

Денят на шопския фолклор и Денят на Лесковачката скара са събития, които ще бъдат надграждани и обогатявани през следващите години. Комбинацията между двете силни страни на народите ни – фолклорът и гастрономията, поставят стабилните основи на едно партньорство, което още повече ще сближи народите ни.

Categories: Райони

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4