Футболът пак е в траур! Почина Цоло Буров

Футболът пак е в траур! Почина Цоло Буров

Поредна тъжна вест покруси българския футбол! На 70-годишна въвраст от този свят си отиде Цоло Буров.
Новината съобщи пред vitoshanews.com синът му – един от най-добрите ни футболни съдии Димитър Буров.

Бате Цоло беше изключително уважавана фигура във футболното общество. Възпитан, ерудиран, с огромни организаторски качества, беше пример и учител за много футболисти и съдии.

Той е откривателят на куп български футболисти от близкото минало, той е възпитаник на светила като Пижо Миланов и Гацо Панайтов. Доскоро беше един от най-уважаваните делегати на БФС.

Роден е на 27 март 1950 г. Юноша е на ЦДНА. Негови треньори са били легенди като Димитър Миланов – Пижо, Димитър Контев и Панайот Панайотов – Гацо. От тях научава първите букви на футболната азбука. А от такива учители няма как да не прихванеш. Явно не е случайно, че по-късно бате Цоло пък ще се превърне в откривател на толкова наши футболни таланти…Буров не успява да стигне до представителния тим на „армейците“, конкуренцията е убийствена. Продължава футболната си кариера в по-малки отбори: Балкан (Ботевград), Загорец (Нова Загора), Левски (Елин Пелин), Ботев (Луковит), Чорни (Брезник) и др. За най-силен свой сезон нашият герой счита 1975/1976, когато е една от звездите на „Б“ група.

След като окачва бутонките на пирона решава да се посвети на инфарктната треньорска професия. Започва в детско-юношеската школа на Локомотив (Сф). Там работи от 1980 до 1983 г. Следва най-успешния период за бате Цоло. През лятото на 1983 г. получава покана да работи в Левски. При „сините“ остава 7 години – до 1990-а. За два сезона съвместява длъжността в ДЮШ на Левски с националния отбор за юноши, където е помощник на селекционера Цветан Илчев (1986-1988).

Т.нар. “демократични промени” в България, настъпили след Десети ноември 1989 г., довеждат до цели размествания на пластове в нашето общество. Буров цели 10 години (1990-2000) помага на аматьорския Звездец (Горна Малина). През „ръцете му“ в тима от градчето преминават куп популярни футболисти като Георги Тодоров (бивш треньор на Левски, център-нападател на Левски, Шумен, Дунав, Осъм, Локомотив ГО, Омония), Николай Донев (бивш национал, вратар на Локо Сф, Академик Сф, Етър, Хебър, Септември Сф), Жоро Мачкански (Ботев Пд, Академик Сф, Светкавица), Мартин Подвързачов, Младен Маринов (ексвратар на Марек, Славия, Ботев Вр), Росен Илков (Металург, Черно море), Румен Китанов…

При него като играчи са се изявявали и доста момчета, по-късно утвърдили се като елитни съдии: Георги Игнатов, Николай Кънчев и др…Негов син пък е популярният футболен съдия Димитър Буров.

Но Цоло Буров беше винаги позитивно мислещ човек – отнасящ се с добри чувства към всички. Неслучайно казва, че за него най-голямата награда е, когато види усмивка на лицето на събеседника и чуе добра дума от него. А уважението от страна на футболната общност към бате Цоло също беше голямо.

Екипът на vitoshanews.com изказва най-искрените си съболезнования към семейството и близките на бате Цоло…Поклон пред светлата му памет…Почивай в мир, светъл ти път нагоре…

Милен ДИМИТРОВ

 

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4