Бедствие: Отпадни води и шлам заляха футболен терен в Перник (СНИМКИ)

Бедствие: Отпадни води и шлам заляха футболен терен в Перник (СНИМКИ)

Престъпна човешка небрежност стана причина за поредна “футболна” драма! Скъса се дигата на шламохранилище на ТЕЦ-Република в Перник. Отпадните води заляха футболното игрище в квартал „Калкас“.

Екоинспекцията проверява каква е степента на замърсяване на река Струма и околната среда след аварията.

Ден след скъсването на дигата, футболният терен все още е под вода. Причините за инцидента не са ясни, а щетите ще са за сметка на “Топлофикация Перник”. Опасност за хората няма, уверява кметът на Перник.

Първите проби показват превишаване на нормите по показател електропроводимост. Проверките продължават. Тази сутрин изпълнителният директор на “Топлофикация – Перник” заяви за БНТ, че засега ТЕЦ-ът ще продължи да използва въглища и няма да премине на природен газ, както обещаха вчера.

Черната вода е стигнала малко преди Радомир. Казаха, че няма умряла риба, така че се надявам поне да не сме нарушили биоразнообразието в река Струма“, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

В същото време обаче жители на квартал “Калкас” казват, че от няколко месеца има проблеми с депото, за които са сигнализирали в общината.

Инж. Любомир Спасов – изп. директор на “Топлофикация – Перник” лично обеща на кметицата на „Калкас“ да поеме разходите по почистването на футболния терен. Кога ще стане обаче това, изобщо не е ясно…

Може месеци да се използва това депо, все още, виждате, че има обем в него. От шести месец 2016г. ние имаме депозирани документи за начало на процедура по играждане на ново депо. Даже нямаме и дата, и някаква сигурност, която да ни се каже кога получават разрешение за строеж“, каза Спасов.

Районната прокуратура разследва инцидента със скъсването на дига на шламохранилището.

Източник: БНТ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4