Малка история: За Рилецо, морето, Митуш и един легендарен “бегач”

Малка история: За Рилецо, морето, Митуш и един легендарен “бегач”

Сега ще ви разкажа, уважаеми читатели на vitoshanews.com, за един специален мач, за най-посетеният мач на Рилски спортист от самоковска публика като гост за всички времена.

Сезон 1980/81 г. След близо 15-годишно лутане в „А“ – окръжна група и Зоните нашият отбор спечели първо място и съвсем заслужено взе промоция да играе професионален футбол. Рилецо стана член на Южната „Б“РФГ.

По време на лятната пауза въпрос №1 за футболистите и феновете на отбора беше „Къде и срещу кого ще е първият мач от програмата на първенството?“. Съвсем естествено желанието ни беше да се радваме на домакински старт – в Самоков, на нашият стадион. Да ,ама не.

След така дългоочаквания жребий се оказа, че програмата е убийствена. В първите два мача бяхме гости, и то не къде да е, а в Несебър и Велинград.

Предстоеше ни най-далечното пътуване – към Слънчев бряг. Сред спортната общественост в Самоков се зароди ентусиазъм и даже еуфория. Вярната ни публика щеше да изкара и едно кратко „море“, както се казва.

Появи се желание у всеки фен на отбора да ни придружи. Всички си намериха някакъв предлог да отсъстват от работа (болнични, отпуски, кои – платена, кои – неплатена, кои – на море). И то като се има в предвид, че всички самоковски заводи и предприятия имаха почивни станции в град Ахтопол… Все пак мачът беше на 30 август, в разгара на летните почивки…

Няма да забравя гледката в деня на мача…

Още от най-ранна сутрин трафикът на коли и автобуси в курортен комплекс „Слънчев бряг“ беше с преобладаваща регистрация „Самоков“ (СО).


Футболната среща беше с начален час 18:00. Ние, футболистите, излязохме да загряваме в 17:30.

И що да видим – прекрасна гледка! Над 3000 „скиори“  бяха осъществили своеобразен десант на стадиона в Несебър. Трибуните се разтресоха от скандирания: „Само Рилски – оле!“.

Ами, да ви призная честно, съперниковите играчи се чувстваха на собствения си стадион като гости.
С нас излезе и легендарният ни фен Димитър Шипочки – Митуш, с неговия прочут велосипед, тип „бегач“, за изпълнение на коронната си дисциплина – обиколки по пистата с развяване знамето на Рилецо.

Всичко беше супер, но после се случи белята…
На третата обиколка Митуш беше арестуван и изведен извън стадиона под бурните скандирания на публиката: „Митуш!“, „Митуш“!

На снимката: Спаийски с легендарния Митуш.

Самият мач като мач не беше нещо особено: груба игра от страна на домакините,и съдията с много зор добута двубоя до тяхна победа с 2:0.

Но на кого му пукаше – бяхме домакини на морето! Чувствахме се като царе!

Венцислав СПАИЙСКИ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4