Имаше хора и по дърветата или най-посетеният мач на Рилецо (СНИМКИ)

Имаше хора и по дърветата или най-посетеният мач на Рилецо (СНИМКИ)

Венцислав Спаийски е един от емблематичните футболисти в историята на „Рилски спортист“. Той е и живата памет на “Рилецо”. Преди време разказахме за старта на тима в “Б” група след дългогодишно отсъствие през 1981 г. Днес е ред и на най-посетеният мач в историята на клуба…

Програмата на първенството си вървеше…Бихме във втория кръг (есента на 1981 г), бихме „Хебър“ с 2:1, после паднахме на „Лаута“ от “Локомотив” (Пловдив) с 1:4. За “железничарите” игра даже Христо Бонев – Зума, смятай колко отдавна е било това (смее се).

Така се стигна и до двубоя от 5-ия кръг срещу „Еледжик“ (Ихтиман). Това е най-посетеният домакински мач в историята на „Рилски спортист“ – на 13 септември 1981 г. Никога не е имало повече публика! Капацитетът на стадион „Петър Есов“ (сега се казва „Искър“) е 12 000 (8 000 седящи места). На мача присъстваха над 15 000! Хора имаше даже по дърветата и по покривите на отсрещните къщи.

“Рилски спортист”, сезон 1981/1982

„Еледжик“ беше бая здрав тим. Там играеха освободените от „Локо“ (Сф) и юношите им. Треньор им беше легендарният Стоян Китов. Той беше страшен, по цел ден „върти“ по София и събира…Нали всички сме големи звезди, по принцип се разсърдиме, като не ни пускат по отборите…Беше пълно със сърдити млади “таланти”…Кой изгонен от “Левски”, който обявен за безперспективен от ЦСКА, “Локо”, “Славия”. Само чакат някой да ги потърси и да се доказват. И Стоян Китов ги убеждава да тръгнат с него. Веднага го дърпа в Ихтиман. Умееше го това нещо. И направи егати и отбора…

За гостите играха: Боре Илиев (дясно крило), Ицо Гаджев, Огнян Бочев, Кирил Петков… Мачът тръгна перфектно за нас. 3:1 поведохме, ей, направо ги удушихме, 4-5 греди, 25 корнера…И това всичкото до 60-ата минута.

Ври и кипи пред вратата на „Ботев“. На стадиона няма да ти казвам каква атмосфера се създаде…Ние обаче се подведохме по акъла на публиката, демек „Айде, юруш.“ А така не ставаааа….Иначе четвърти гол щеше да ги прекърши. Като ни хванаха на контри….Бат Сали и бековете действаха на на ръба на позволеното.

Просто за Ихтиман не се виждаше светлина у тунела. С две контраатаки гостите ни изравниха – 3:3, в 80-ата минута…И даже щяха да ни бият накрая. Но „Ботев“ много опитен отбор, а ние нали – млади, неопитни, ненаиграли се…И публиката ни нахъсва: „Дай, дай, дай…“. Като нищо щяхме да го отнесем…Ние атакувахме с по 10 човека, а отзад – никой.

Снимки:
Личен архив на Григор Господинов и Христо Йорданов (“Софийски вестник”, vitoshanews.com)


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4