Стивън Кинг предвижда мора още преди 42 години

Стивън Кинг предвижда мора още преди 42 години

Страшен мор изтребва населението на земята. Почти 90 процента от хората загиват. Анархия и престъпления властват навсякъде….Всичко това се случва след авария в свръхсекретна военна лаборатория. След инцидента в света се разразява епидемия от смъртоносен ГРИП.  Властите се опитват да я прикрият с всички средства, но скоро става ясно, че краят е близо…

Не, това не е репортаж от новинарския поток. Нещо обаче да ви напомня сегашната ситуация? Е, не чак в такива опакалиптични размери, разбира се, но…Плашещо е, че подобен сценарий рисува прочут писател на ужаса още преди 42 години.

Примерите за писателски „пророчества“ са доста в световната литература. Достатъчно е да припомним само французина Жул Верн и неговите романи за пътуване до Луната, подводници, самолети и космически кораби…Според мнозина умни и информирани хора вече живеем в очертаната още през 1948 г. от Джордж Оруел антиутопия…Имам предвид най-вече емблематичната му “1984”.

През 1978 г. Стивън Кинг пише „Сблъсък“ (Tne Stand) – цели 4 десетилетия преди да се разрази кошмарния коронавирус.

Обстоятелствата по създаването на огромния (като обем – над 1200 страници – б.а.) роман са известни. Самият Кинг признава, че по времето, когато и съчинявал приключенията на Стю Редман, Ник Кълън, Франи, Боклукчията, Хлапето и останалите герои от книгата, е бил по цели дни в наркотично опиянение. Признава си го. Но това не пречи под ръцете му да излезе един от шедьоврите в неговото творчество. Може тогава сюжетът на „Сблъсък“ да  е изглеждал до известна степен наивно в очите на съвремениците му американци, но е доста плашеща и смущаваща приликата с настоящата ситуация.

И така, какъв е сюжетът?
Само за няколко седмици човечеството е унищожено. Малцината оцелели са осъдени да бродят из осеяния с трупове свят в търсена на най-оскъдното – близостта на друго човешко същество. Две сили си борят за душите на оцелелите. Следвайки техния повик, хората ще се изправят пред поредния съкрушителен сблъсък.

В романа на Краля на ужаса оцелелите, избраните потеглят на дълго пътешествие, водени от сънищата си и от повелителния зов на две сили. 102-годишната Майка Абигейл и зловещият човек-демон Рандал Флаг се превръщат в двата полюса на постапокалиптична Америка. Последвалите призива на старицата се събират в градчето Боулдър (Колорадо) и основават Свободната зона, в която се опитват да създадат Новото общество. Но над тях тегне непрестанно заплахата от Мрака, който дебне отвъд Скалистите планини. В Лас Вегас (Невада) призованите от Флаг работят усилено, за да изпълнят плана на Злото.

Настъпил е краят на света. Ще оцелее ли човечеството?

Книгата има две издания в България. Първото се появи през 1996 г. чрез издателство “Плеяда”, което по традиция публикува почти всичко от Стивън Кинг.
Второто издание е дело на “Бард”, и е от 2012 г.

По епичния роман има създаден игрален филм, който е адаптиран за телевизията.  Превръща се в минисериал (1994), номиниран за шест награди “Еми”.
„Сблъсък“ сме го виждали и под формата на комикси, издавани от Marvel.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4