5-минутен “мач” разплаква ЖСК (Сф) през 1944-а

5-минутен “мач” разплаква ЖСК (Сф) през 1944-а

Футболното ни първенство е временно прекратено заради пандемията от коронавирус. Такава е ситуацията в почти целия свят. Засега се очаква „мандалото да падне“ и отново да има футбол на 15 май, както се реши днес след срещата в БФС.

В историята на българския футбол има три случая на незавършили шампионати – 1924, 1927 и 1944 г. Тогава България не излъчва футболен шампион.

 Vitoshanews.com  връща „лентата“ назад, за да проследи как се е представил в такова незавършило първенство един от нашите грандове – Локомотив (София). Тъй като „железничарският“ клуб е основан през 1929 г. е замесен само в един от тези случай…

По време на Втората световна война фронтовата линия доближава все повече границите на България. По тази причина софийските отбори изиграват само по една среща по между си. Първите четири отбора продължават в следващия етап от първенството – елиминациите. Отборът на ЖСК Локомотив е в спор със Славия за влизане в четворката и след изиграните мачове от редовния сезон заема четвъртото място, измествайки „белите“.

На снимката: Тимът на ЖСК от предния сезон.

Но…явно радостта на “червено-черните” е била прибързана. Те са горчиво разочаровани и има защо да съжаляват.


Капитанът на ЖСК Стою Недялков – Доктор Кох (отгоре) в акция.

Любопитно и скандално е, че срещата между Славия и Бенковски е прекратена в 85-ата минута и футболната федерация взема решение…оставащите пет минути от края на редовното време да бъдат доиграни. Това се случва чак след седем месеца. Този мач е от значение само за Славия, защото ако спечели победата измества „железничарите“ от Топ 4 в крайното класиране. За отбора на Бенковски срещата е без никакво значение.

На 1 август 1944 г. Славия и Бенковски доиграват оставащите пет минути. Още в първите секунди „белите“ печелят корнер и след изпълнението му Георги Янков – Гьоцмана, необезпокояван от отбраната на Бенковски, вкарва желания гол – 1:0! Това е пето попадение за щурмовака от началото на сезона. Толкова голове има и звездата на “белите” Александър Попов – Врабчо.
А иначе “мачът” се доиграва в приятелска обстановка…

От ръководството на ЖСК реагират незабавно. Подадена е жалба до федерацията като мотива е нередовността на Димитър Зографов – Бомбата, от Славия. Той е бил наказан за две срещи, като от неговата санкция е минал само един мач. Жалбата на ЖСК не е уважена и те отпадат от по-нататъшната надпревара.

Ръководството на ЖСК решава да изпрати голяма част от футболистите си да подсилят варненския съименик. Целта е – поне един железничарски отбор да участва в решителната фаза на първенството. Както знаем поради събитията от 9 септември 1944 г. първенството е прекратено и не е излъчен държавен първенец.

Сегашната ситуация също не е изгодна за „железничарите“. Те се намират на четвърто място във Втора професионална лига, а право на бараж дава само второто и третото място. Реалният шанс за промоция за Локомотив е място в тройката. Но до края на април сме изправени до твърде много неизвестни…

Сезонът 1944 за ЖСК

 1. Стою Недялков /д-р Кох/ – 7 мача
 2. Александър Драндаров /Сандо/ – 1 мач
 3. Стилиян Ангелов /Стар майстор/ – 7 мача
 4. Спас Георгиев /Пано, Чолака/ – 2 мача
 5. Асен Милушев /Комара/ – 7 мача
 6. Крум Милев /Палаврата/ – 5 мача
 7. Вучко Йорданов /Вучето/ – 7 мача
 8. Симеон Костов /Сиамската котка/ – 1 мач (вратар – 5 допуснати гола)
 9. Стоян Орманджиев /Пашата/ – 6 мача
 10. Любен Хранов /Мистри/ – 6 мача
 11. Златко Тодоров /Вако/ – 7 мача
 12. Георги Бъчваров /Гьоте/ – 5 мача
 13. Христофор Прокопиев /Фори/ – 3 мача
 14. Лазар Христов /Лазо/ – 2 мача
 15. Георги Григоров /Жиката/ – 2 мача
 16. Йордан Кръстев – 2 мача
 17. Георги Василев /Гьоко/ – няма изиграни мачове
 18. Борис Каменов – нов от Мусала (София) – 6 мача (вратар – 8 допуснати гола)
 19. Христо Серафимов /Пеньо/ – нов от Средец (София) – 1 мач

 

Резултати:

1 кръг: АС 23 – ЖСК – 1:1

2 кръг: ЖСК – Ботев – 8:1

3 кръг: Славия – ЖСК – 1:0

4 кръг: Бенковски – ЖСК – 2:1

5 кръг: ЖСК – ФК 13 – 2:1

6 кръг: ЖСК – Спортист – 3:2

7 кръг: Левски – ЖСК – 5:2

 

Голмайстори: 8 – Йорданов, 4 – Милушев, 3 – Милев, 1 – Хранов и Тодоров.

 

Венелин ЙОРДАНОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4