Ужас! Още един отбор напусна столичната Четвърта лига!

Ужас! Още един отбор напусна столичната Четвърта лига!

Участниците в столичната Четвърта лига останаха с още един отбор по-малко! След като по-рано Локомотив 2016 се отказа от участие в Северната дивизия, за което първи “Витоша нюз” писа, днес и тим от Южната дивизия  “хвърли кърпата”.

Става въпрос за Младост 2015. Шефът и старши треньор на отбора Васил Ивански потвърди новината и обясни причините за решението си.

“Напускаме първенството! Категоричен съм, че спираме участие в АОГ – Юг! Причините (официално) са финансови, заяви Ивански пред “Витоша нюз”. – Факт е обаче, че ситуацията в нашия футбол е безобразна.
В първенсвата продължават да участват клубове, които нямат лиценз. А в същото време се печелят пари на гърба на коректните клубове като нашия. Разберете – това са пари! Момчетата от отбора стоят зад мен, подкрепиха ме. Все още се чудя дали да извадя от участие юношите старша възраст и децата.”

“Светлосините” завършиха есенния полусезон на 12-о място в класирането с 9 точки (3 победи и 10 загуби, голова разлика 21:53).

По програма Младост 2015 – мъже трябваше да приеме Орловец (Кокаляне) в първия пролетен кръг  – в неделя, от 13:30 часа.

Ивански е подал писма до Зоналния съвет на БФС – София, както и до Министерството на младежта  и спорта, сигнал е подаден и до централата на БФС по въпроса с лицензирането.

Ето и неговият емоционален монолог:

“Всички федерации по закон членуват в Министерство на спорта, оттам се и лицензират. Ако нямаш лиценз, не трябва да участваш в първенствата, то е ясно казано. До старта на първенствата всички ФК бяха задължени да се прелицензират. Това обаче сториха 176 от общо 627-630, които имат право на глас на предстоящия извънреден конгрес на БФС на 7 юни. За какво говорим?

И друго нещо питам – как става финансирането? По 50-60 000 лева се препират през ФК. Защо ние да играем в първенството? Срещу Орловец ли да играем или срещу Левски (Чепинци)? Как Витоша (Бистрица) могат да вземат лиценз, а Гранит (Владая) или Железница не могат? Моят клуб взе лиценз, това не е срамно. изпълнил съм всички изисквания. Пет документа трябваше да бъдат попълнени, направих го за два часа, на втория ден внесох нещата, извинявай. А някои шефове на ФК не могат да го сторят вече 6 месеца.

Всеки отбор трябва да има сключен договор с общините, с който да ползва спортната база. Но колко ФК наистина имат такъв писмен контракт? Аз как бях с кв. Горубляне – не ми предоставиха терена, прекратихме си взаимоотношенията и край…Да не би на мен да ми е приятно да гледам разрухата там? Боли ме…През есента домакинствахме на “Барокко спорт”, но съм го сторил с писмен договор.

Надявам се от ММС да ми обърнат внимание, поискал съм среща и с министъра. Някои отговорни хора ми отвръщат: Ама това са 600 клуба, как да спрем първенството?”
Ами, господа, питайте хората от бокса, от плуването, от гимнастиката, от баскетбола  – колко клуба са извадени от участие, защото нямат лиценз. В цял свят е така. Ето, утре например (събота) с юношите старша възраст трябва да играя срещу нелицензиран отбор – Конкордия. А по наредба трябва да спечеля служебно този мач.

Значи аз мога да си плащам данъците, осигуровките, наели сме лицензиран треньор в клуба, а тука “бай Пешо” или “бай Гошо”, някой си селски кмет стои отгоре на клуба, минават парите през тях..Е, докога? Аз значи съм будала, че си давам парите, а онзи е тарикат, щото си изпира парите…

Очаквам да получа подкрепа и от други клубове, звънят ми постоянно, но да си кажем честно – хората ги е страх. Страх ги е, бе! Аз не съм някакъв герой или самотен воин, аз съм за това правилата да се спазват. Министър Кралев е излязъл с лицето, с името си, и го е обявил (в интервю през ноември 2019г. – б.р.), и е спуснал заповеди. А това, че някъде се крият не е мой проблем.

Не може БФС да ми каже: “Ние взимаме лиценз, и вече ние колим и бесим”. Няма как да стане. Всички клубове трябва да вземем лицензи и на второ място сме членове на БФС. Доста клубове трябваше да извършат промени в устава, в УС, но си траят, никой не ги закача. Има такива, и то известни, с юридически лица вътре. Ама не ти е наред уставът…Тогава свикваш събрание и го променяш. Защо не си покажат договорите за наем на базите, на които тренират и играят мачовете си? Защото не им изнася.

Да ви кажа и колко ФК са взели лиценз от столичната лига: Младост 2015, Витоша (Бистрица), Левски – Раковски, Академик, ЦСКА 1948 са от Юг, а от Север знам само за Кремиковци.

Бих призовал футболните хора: “Стига с този страх! Излезте с лицата си, престанете да стоите в тази “черупка” и да се гънете!” Немалко пари се дават от честните клубове. Плащаме си данъците, осигуровките, всичко, а накрая…Крайно време е финансирането на ФК да излезе на светло.

Сега възникна следният казус: всички тимове от т.нар “селски групи” чакат Столична община да им разреши наемите на терените. Те досега нямаха такива договори и тук е проблемът. И смешното знаете ли кое е? Гласят се някакви селски кметове да стават президенти на БФС! Казвате, че не е възможно?! Е, пак ще си говорим през април-май… Ще има изненадващи кандидатури, ще видите.

Какво очаквам от моята “акция” ли? Какво да очаквам – нищо. То е ясно, бе, човек…Просто няма да си изхарча едни пари, едни 3500 лева няма да ги хвърля “в канала”. Спестявам ги и много нерви. Има и други странни неща, които се случиха преди Нова година, слагаха се едни фалшиви подписи и т.н., но сега няма да говоря по този въпрос.

Бедна ви е фантазията в каква каша сме се забъркали с този футбол…
Нека започнем и темата с нароилите се навсякъде детско-юношески частни школи.  Там е страшно…
И дори уж традиционни клубове се излагат като…айде да не казвам като какви. Половината школи са НЕЛИЦЕНЗИРАНИ! А в същото време събират таксите от родителите. Някакви ФК с имената на животни, микимауси, томиджерита, таланти за спорт за всички, за постижения, “болни мозъци”, някакви “школи” с рапзвезди, геймирии ютубъри се оформят на “Мир и дружба” и т.н. Чакай бе? Не зная какво е това чудо, бе? Как така от НСА наемат 19-годишни момчета, и те ми били треньори? Ама понеже 50 лв. е членският внос, дай да го лапаме. Това си е жива олигофрения за масов спорт.

Тези клубчета не разбират, че нямат право на лиценз, щом при тях не работят ЛИЦЕНЗИРАНИ треньори на трудов договор. Не може ти да хвърляш пари да се образоваш, и после някакви си от майна си, извинявам се за израза, да дойдат тук и да печелят на гърба на децата. Чакай малко бе, колега!

И учителките по детските градини са тръгнали да агитират, директорките се разписват на 5 лв. такса, пък взимат 3 лв. Абе какво става, бе, какви са тези пари, бе? Като отидат по училищата тези юнаци им хвърлят две топки от типа “чичо Кирчо” и “Айде, тренирайте”. И тренираме футбол на асфалта.

И сега да хвърлим поглед и върху т.нар. “традиционни” клубове. Понеже шефовете са тарикати, използват обстоятелството, че таткото е фен на този отбор. ОК, няма лошо, но какво правят. “Правят” Отбор 1, Отбор 2, Отбор 3 и така понякога до 5 и то от една и съща възраст. 60 деца от една и съща възраст!? Лъжат, залъгват родителите, че детето им играе за еди-кой си славен клуб, а всъщност изобщо не е така. Само и само да лапат парите…И ти ако си родител, се кефиш първоначално, щото, нали, синът ти рита за Локо, Левски, ЦСКА или Славия…Ама ти съсипваш детето си, бе, пич…Взимат от родителите по 300 лв. за екипировка, за лагери и т.н. И за сметка на това ти дори не участваш в мачове, а само си тренираш…Ей така, за здраве.

Ако ти играеш, ще бъде добре, защото ще имаш развитие. Но той само стои и тренира, стои и тренира. Това дете няма развитие. То не знае какво е да влезе в мача. Аз, като видя, че моето дете е 50-о или 60-то и чака ред да влезе на мач, извинявай, ще кажа “Сине, твоето място не е тука.” Бате Гошо, или бате Спас, тренира онези там – първите 20, а ти си “втора група”. Все едно е “второ качество” детето. Е, ти ако си дете, как ще се почувстваш? “Втора ръка” човек. Абе, поне не лъжете родителите и децата. Не всичко на този свят е пари.

Махай се от този клуб и отиди в по-малък, където обаче поне ще имаш мачове, ще се сблъскаш с игрова ситуация, ще имаш тръпката да играеш в събота и неделя.

Бесен съм, затова споделих с вашата медия тези неприятни факти.”

РЕДАКЦИЯТА Е ГОТОВА ДА ПРЕДОСТАВИ ТРИБУНА И ЗА ДРУГИ МНЕНИЯ ПО ТЕМИТЕ, ЗАСЕГНАТИ В СТАТИЯТА!

Милен ДИМИТРОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4