Шефът на транспортната комисия в СОС: Искаме подмяна на всички автобуси в София

Шефът на транспортната комисия в СОС: Искаме подмяна на всички автобуси в София

Преди дни Столичният общински съвет прие бюджета на София с безпрецедентно гласуване – 26 гласа „против“ и 32  „за“. Той ще бъде малко повече от 1, 729 млрд лв.

За обезпечаване на транспортната задача и превоза на пътниците са отделени над 135 млн. лв. Това са средствата, които са необходими през годината, за да финансираме движението на автобусите, тролеите, трамваите, метрото. Тук не са включени средства за инфраструктура, те са изключително голямо перо. Предстоят няколко капиталови ремонта на трамвайни трасета, говорим за трамвай № 2, втория етап от „Искърско шосе“, за купуване на нови превозни средства, каза общинският съветник от ВМРО, председател на политическа група „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет и председател на постоянната комисия по транспорт Карлос Контрера в предаването „Денят ON AIR“ по България ОН ЕР.

Той посочи, че през миналия мандат е гласувано 3-годишно споразумение за 10-процентно увеличение на заплатите на шофьорите всяка година в столичния градски транспорт.

Съжалявам, че колегите, които не подкрепиха бюджета и икономическата рамка, застанаха срещу увеличението на заплатите. Казах, че този, който не подкрепи това, става пречка да увеличим заплатите в транспорта, но има политически сили, които едно обещават, а друго правят, каза още  Контрера.

И допълни, че до края на мандата искат подмяна на абсолютно всички автобуси. По думите му се предвижда подобряване качеството на обслужване и намаляване на интервалите на движение на наземния транспорт.

Има линии с интервали от по 30-40 минути. Не смятам, че това е нормална ситуация. Амбицията ни е в следващите 4 години да намаляваме драстично тези интервали на движение и хората да получават една бърза, комфортна услуга, допълни общинският съветник от ВМРО.

Карлос Контрера посочи, че старите автобуси не само, че цапат, но и генерират повече разходи за транспортните оператори.

Автобусите, които обслужват градския транспорт, не са изключени от облагането и събирането на тол такса, когато те излизат на републиканска пътна мрежа. Така се оказва, че за автобусите, с които ние обслужваме основно крайградски линии, ще трябва да заплащаме тол такси. Това ще генерира стотици хиляди левове допълнителни разходи, което е абсурдно, защото това е субсидиран транспорт, каза още той.

Според него народните представители трябва да внесат една поправка и да премахнат тази недомислица.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4