И реконструкцията на Западен парк затъва в калта …

И реконструкцията на Западен парк затъва в калта …

За втори път отложиха крайния срок за ремонта на Западен парк. Този път с година и три месеца до 3-ти март, 2021 година, съобщи bTV. Дотогава паркът е опасен за преминанвае заради отворени шахти, стърчащи кебали и ламарини. От общината аргументираха поредното отлагане с „лошо време“ и „необходимостта от избор на нов проектант“.

Ремонтът трябваше да е преключил до юни тази година (2019), но заради лошото време беше отложен за 10-ти декември 2019. През юни обаче, реконструкцията беше спряна заради грешка в проекта.

След като работниците са разкопали до главния вход откъм бул. „Сливница“ са установили че проекта не е домислен и фундаментите при козирката попадат точно върху магистрален водопровод. Според Столична община, грешката е установена в началото на май и се изискало от проектантите да дадат ново решение. В края на май е съставен Акт 10 – спиране на строителството и се е поставил срок до 17 юни да променят проекта. Срокът не е спазен и те са представили преработките на 25 юни и отново част от проекта не е бил съгласуван със „Софийска вода“ за този тип водопроводи. Стигнало се е до прекратяване договора на проектантите, а те са предоставили правата на Столична община. С цел максимално бързото възстановяване работа по обекта, общината е възложила на общинско предприятие „Софпроект“ да направи необходимите преработки и доработки.

Общината е започнала да търси нов проектант, който да довърши реконструкцията. Санкцията за досегашния проектант е че няма да му бъде платено за извършените до момента дейности.

За година и половина от началото на ремонта на „Западен парк“ са подменени водопровода, канализацията и е подменена електрическата мрежа. Голяма част от алеите не са готови, а от тях стърчат кабели и ламарини.

От общината гарантират, че са взели обезопасителни мерки и всички шахти и дупки са заградени. Въпреки това съветват гражданите да не минават през парка.

Активни по проблема са и от Спаси София, като те припомнят, че са подавали множество сигнали за нередности по ремонта на Западен парк, който от самото начало имаше проблеми. След като стана ясно, че строителната фирма сериозно изостава с дейностите, от Столичната община неколкократно одобриха удължаване на срока и променяха крайната дата на завършване на обекта (без да се налагат предвидените глоби за забавяне). От Спаси София сигнализират и че част от информационните табели, задължителни за всеки проект финансиран със средства на ЕС, са премахнати, както и че сега проектът е възложен за препроектиране на общинското дружество “Софияпроект”.

“Плащат се пари на частни проектантски дружества за проекти пълни с дефекти, които после трябва да бъдат коригирани от страна на общинските предприятия. Намираме това за лоша практика, предизвикваща редица проблеми и това трябва да бъде прекратено”, казват от Спаси София.

Иначе обещанията за обновения Западен парк включваха нови настилки, нова детска площадка, обновена паркова мебел,  кошчетата за отпадъци, както и атрактивни водни обекти – сухият фонтан, езерото при алпинеума. Според договора с изпълнителя и самия проект в Западен парк трябва да се направи нова поливна система, енергоспестяващо и автоматично регулируемо осветление, трябва да се изгради и цялостно видеонаблюдение. Ремонтът е на стойност е малко под 11 млн. лв., 8,5 млн. лв. от тях са безвъзмездни по ОП “Региони в растеж”, а другите 2,4 млн. лв. са от бджета на Столична община. Срокът за този ремонта първоначално беше 12 месеца. Е, при добро стечение на обстоятелствата ще бъде готов за 36…

Снимка: Спаси София
Използвани са източници като BTV, Спаси София и други медии (включително и социалните мрежи)


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4