Ламята и Зафето зарадваха децата на Надежда (Доброславци)

Ламята и Зафето зарадваха децата на Надежда (Доброславци)

34 млади футболни надежди от ДЮШ на Надежда (Доброславци) изкараха незабравима тренировка. Славните играчи от близкото минало Георги Йорданов и Адалберт Зафиров зарадваха малчуганите, показаха им куп трикове и им дадоха ценни съвети за бъдещето.

Ламята и Зафето са първите участници в амбициозната програма на ръководството на третодивизионния клуб “Надежда за футбола”.

Тя включва срещи с известни футболни личности, които да провеждат демонстративни тренировки с децата от ДЮШ в Доброславци.

С идването на новия спортен директор на клуба Павлин Александров настъпиха и важни нововъведения във всекидневната работа на Надежда.

“Тези срещи с футболни легенди ще станат традиция. Идеята е чрез тях да приобщаваме все повече млади хора към футбола. С Павлин Александров сме категорични, че ще каним и други големи имена, за да покажат пътя на децата, да ги научат, че трябва да са трудолюбиви и да се борят. Дано в някой момент те да изпитат щастливите моменти, които са изпитали техните любимци – да играят на Световно, на Европейско първенство, в евротурнирите.

Искаме нашите възпитаници да видят и чуят един голям футболен човек как мисли, как разсъждава, да се доближат в един момент до техните постижения. Защо не?

Иначе в цялото село Доброславци доста хора хвърлят усилия да има успехи Надежда като клуб, като идея. Искаме да вдигнем нивото, поясни Светослав Цончев, президент на Надежда (Доброславци).

– Както виждате – работи се. Поставихме осветление на стадиона, а това го има на много малко места в България, имам предвид в селските райони. В Югозападната Трета лига ние сме феномен. Ние сме единственото село с отбор в трета дивизия. Всички други тимове са от градове. Като Давид и Голиат сме. Отиваш да се бориш с хора, които разполагат с бюджет в размер на 800 – 900 000 лева…Не ни е никак лесно, с най-малък бюджет сме, но се справяме.

Най-важното за нас като клуб, като организация, като съмишленици за една идея, за която сме се събрали всички хора от ръководството и от административния персонал, е да правим добро. Опитваме се да излъчим момчета, които да стигнат до професионалния футбол, до националните отбори.

Когато аз започвах да играя футбол треньор ми беше Иво Котев. Докато съм жив няма да забравя думите му. Благодарен съм му на този човек, че ми е помогнал в живота. Още на първата тренировка в ЦСКА, когато ни събраха на “Червено знаме” ни събра. Той ни казваше: “Аз може да не направя от вас футболисти, но ще се опитам да направя хора.” Повтарям го и аз на нашите възпитаници. Не си ли човек, не уважаваш ли ближния, значи нищо не става от тебе. Това е и моето верую, за това работя и се мъча. Мъча се да събудим хората. Не може да продължава упадъка. Има хора, които виждат света през розови очила. Е, аз не съм от тях. Вижте при нас какво се случва. Не може от 1990 до 2000 г. нашият скромен клуб да даде 3-4 състезателя в “А” група, а от новия век от целия район Нови Искър – нито един! Нито един! Това е срамно.

Благодаря на нашите треньори Петьо и Коцето. Те правят истински подвиг. Това е един много, много труден, но неоценен труд.”

Легендарният халф Георги Йорданов (екс Локо Пд, Сливен, Левски, ЦСКА, Септември) и шампионът с ЦСКА Адалберт Зафиров (носител и на Купата на България с Локо Сф) дойдоха по покана на своя добър приятел Павлин Александров.

Двамата ветерани се включиха активно в тренировката, наравно с малчуганите. “Приятно съм изненадан от това, което видях в Доброславци – и като база, и като потенциал на децата. Първите ми впечатления са отлични. Децата се вложиха максимално в тренировката. Гледам, че искат да научат някои тънкости във футбола, повечето от тях са и доста мънички. Важното е, че у тях желанието го има. Имат и нужните качества. Хубаво е, че Доброславци е близо до София и могат да направят една много добра школа, започна Йорданов.

– Виждал съм подобни места, подобни бази – наскоро бях в с. Майско в еленския балкан. Там ми направи впечатление, че теренът е изграден на подобен принцип. Защо и Доброславци да не стане един оазис на футбола? Предпоставките са налице за развитие в такива райони. В т.нар. големи, лъскави клубове от столицата се набляга на финансовата страна. Събират се големи такси, които не отговарят на това, което получават насреща децата. Сега много школи, много нещо, ама не се чува да е израстнал някой голям талант.Да се появи нещо фрапиращо откъм класа. Виждаме “изкуствени” играчи. Те и в Трета дивизия не могат да играят, като се доберат до чужбина.

Какъв съвет бих дал на младите футболисти ли? Най-важното е да обичат играта, иначе не става. Ако не изпитват любов към футбола по-добре да не се занимават. Не е същото, а пък и няма смисъл. Оттам нататък и треньорите трябва да им предадат това, което се желае за тяхното израстване. И не ми давайте оправдания, че нямало бази, условия и т.н. Аз навремето и на сгурия съм ритал, бяхме бедни, но водещи за нас никога не са били парите. Сега много често се говори “пари, пари и пак пари”, но любовта е най-важна.

Парите ще дойдат впоследствие.

Вярно е, че и поколението сега е по-различно. Малко по-кекави ми се виждат децата. Но пък и те си искат своето – да са облечени отгоре додолу, за за идват с желание на тренировка и мачове.

Бившият капитан и треньор на ЦСКА Адалберт Зафиров не скри задоволството си от видяното в Доброславци. “Хубава атмосфера, добро настроение за всички…Приятно ми беше това изживяване с малките деца. Добро начинание. Надявам се проектът да се развие в бъдеще и хората от Надежда да берат “плодовете” след време, пожела бившият национал.

– Съвети към децата ли? Най-важното е да се научат на дисциплина, на самодисциплина, иначе нищо не става. Така ще могат да израстват в спорта, а и в живота като цяло. Тези, последните поколения са малко по-разлигавени. Казвам го с болка и от личен опит, защото имам три деца, от тях двама сина футболисти. Затова казвам, че младите трябва да обърнат внимание повече на дисциплината. Вярно е, че без труд и без талант също нищо не става. Но като имаш талант трябва да го развиваш. Иначе за какво ти е? В днешно време има доста други по-изкусителни развлечения.

Към футбола можем да ги върнем с хубава база, с квалифицирани треньори, които да могат да ги запалят и мотивират, да възбудят тяхното любопитство и желание за футбол. И естествено – когато отидат да тренират, да им се даде шанс да изпитат радост и удоволствие от играта. По наше време изобщо нямаше къде да се тренира. Играли сме мачове на сгурията…в калта…Сега на доста места условията са отлични. Да, може би сега децата са по-разглезени и имат по-високи изисквания. Но аз ги призовавам да излязат навън и да спортуват. Да спортуват каквото искат, не задължително футбол. Нека зарежат за малко електронните устройства и ще видят, че ще им се промени мирогледа и животът им ще протече по съвсем различен начин. А иначе таланти продължават да се раждат в България. Въпросът и проблемът е, че някъде във възрастта между 17 и 19 години не съумяваме да ги доразвием и ги губим за футбола.”

 

Надежда (Доброславци) има два отбора, които участват в столичните първенства  – юноши младша възраст и деца. В ДЮШ има и две подготвителни групи  – деца от 8 до 12-годишна възраст. Школата функционира от 2015 г. Двама основни треньори работят с талантите – Петьо Илиев и Костадин Иванов. Месечната такса за децата е символична – 20 лв.

За тренировки се използва базата в с. Доброславци. Тя разполага с голям затревен терен и изкуствено игрище, което е на високо ниво.

Телефони за контакти: 0887 320 600 и 0893 222 111

“Подобни демонстрации ще се превърнат в традиция. Всеки месец ще имаме такива тренировки. Радвам се, че децата се запознаха с две големи футболни фигури като Зафиров и Йорданов. Специално за мен Ламята е най-добрият футболист, с когото съм играл. Бях едва 17-годишен, когато заиграхме в ЦСКА. Гледал съм го в очите. Оттогава, а аз съм минал през доста отбори у нас и в чужбина, по-добър от Ламята аз не съм видял.

Адалберт пък е представител на топфамилия – баща, брат, синове…Топфутболисти. Само респект към тях. Благодаря им, че ни уважиха, че дойдоха.

С моите колеги от ръководството на клуба се надяваме да вдигнем още бройката на децата в школата. Виждате какви отлични условия за подготовка сме им създали. Дано привлечем повече желаещи.

През декември очаквам да дойдат двама треньори от английския Дарби Каунти. На прага сме на подпис за сътрудничество с отбор от английската Лига 1”, заяви Павлин Александров, спортен директор на Надежда.

Той издаде и новини около зимната селекция на мъжкия тим. “Водим преговори със 7-8 футболисти. Имена засега не искам за цитирам.Само ще ви кажа, че те са от водещите отбори във Втора и Трета лига. Дали това означава, че ще се разделим с доста хора? Ами аз като гледам – на тренировка сме по 12-13 човека. Така определено не може да се продължава. Това не е сериозно отношение.

За мен най-важна е дисциплината и треньорът да има избор. Задължително е да има конкуренция, иначе не става.

Утре (сряда) отиваме в Банско. Сто процента излизаме за победа, но цел №1 ни е да не загубим. Все пак домакините са силен отбор, ще ни бъде много трудно.

До края на есенния полусезон трябва да спечелим задължително 20 точки минимум. Иначе през пролетта ще ни бъде изключително тежко. Но ви заявявам, че след 3-4 мача нещата в клуба ще се променят и то доста. Ако искаме да вървим в положителна посока, ако искаме да идват хора от Англия, ако искаме ние да пращаме там футболисти или треньори на обучение. Това е пътят”, заяви Александров.

 

Снимки: vitoshanews.com


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4