Красимир Каракачанов представи книгата си за Тодор Александров (ВИДЕО)

Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО – БНД  Красимир Каракачанов представи официално новата си книга, посветена на легендарния водач на революционната организация Тодор Александров.

Събитието се състоя в Централния военен клуб в столицата и бе уважено от много политици, дипломати, професионални историци, журналисти и граждани, проявяващи интерес към тази част от историята ни.

С нови факти и документи, които излизаха през последните 20-25 години, в продължение на две лета, аз написах тази книга. Идеята ми е да остане нещо за този човек, пък може и да се събуди интересът и на други историци към неговото дело и неговата личност. Той е един велик българин, разказа авторът.

Книгата е част от поредицата „Дълг и чест“ на издателство „Захарий Стоянов“, посветена на най-големите имена в българската история. Изданието основно засяга периода след Балканските войни и възстановяването на ВМРО от младия тогава Тодор Александров. Авторът си поставя за цел да даде един по-различен поглед над вътрешнополитическия живот в България през призмата на борбата за Македония.

Изданието излиза в интересен момент, тъкмо когато във фокуса на обществения дебат отново са поставени българо-македонските отношения, както и бъдещата европейска интеграция на югозападната ни съседка. Така всички, които се интересуват от отношенията между България и Македония, могат да получат още една гледна точка и изградят мнение, въз основа историческите събития отпреди време.

Така се оказа, че тази книга я представяме в контекста на един политически спор между България и Македония, но това няма нищо общо. Всъщност, ако човек прочете книгата, в която има много цитирани документи, ще види, че тя е допълнителен аргумент в този спор, който абсолютно безсмислено водим с Македония, смята Каракачанов.

В книгата си той обръща внимание и на убийството на Тодор Александров – тема, по която спорят историците от години.

Моята теза е, че става въпрос за поредната българска борба за власт и нищо повече. Имаше две версии във времето. Едната е, че комунистите са организирали убийството. Аз показвам документи, според които те 10 дни след смъртта му не са знаели, че е убит. Другата версия е, че е убит от българското правителство. Това е скопската теза, която е абсолютно несериозна, категоричен е лидерът на ВМРО.

Според Каракачанов повечето български политици трябва да прочетат книгата, за да разберат как трябва да се служи на България и българската кауза.

Тодор Александров всъщност е централна фигура в историята на ВМРО след войните от началото на XX-ти век. Трябва да помним всеки един велик българин, както помним Левски, Ботев. Всъщност хора като Гоце Делчев, Тодор Александров и Даме Груев са продължение на Раковски и Левски. Най-силното послание е, че българщината и българската кауза са над всичко и над нашите дребни, ежедневни политически дразги и противопоставяния, коментира той.

Красимир Каракачанов разкри и откъде се заражда интересът му към историята и по-конкретно към ВМРО. Когато е бил десетокласник, е изгонен от бригада поради лоша дисциплина, след което последва и наказание от баща му – две седмици да не излиза от вкъщи. За да минава по-бързо наказанието, младият Каракачанов разтърсил в домашната библиотека нещо за четене и попаднал на копирани томове на спомените на Иван Михайлов. Изчел ги и така се започнало. Красимир Каракачанов с шега коментира: „Добре, че не попаднах на нещо от Маркс и Енгелс“.

снимка: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4