Публикуваха неизвестен роман на Селин

Публикуваха неизвестен роман на Селин

Във Франция беше публикуван неиздаваният роман на Луи-Фердинан Селин “Лондон”, съобщи АФП.

Романът показва жестокостта на низшите слоеве на британската столица преди век. Томът от около 500 страници е съставен от близо 1200 ръкописни листа, които Селин –  ревностен колаборационист, оставя след себе си, когато бяга от Париж в Германия през юни 1944 г. След като са съхранявани три четвърти век, тези текстове неочаквано се появяват отново през 2021 г.

Съдбата на изоставените ръкописи от Селин  дълго е неясна, докато не ги получава журналистът Жан-Пиер Тибода. Той ги пази в тайна и ги връща на наследниците на писателя през 2021 г.

През май издателство “Галимар” публикува “Война” – друг по-кратък роман, в който  Фердинан – тежко ранен войник през Първата световна война, разказва за своето възстановяване. В края му Фердинан заминава за Англия. “Лондон” е продължението.

Самият Селин също е ранен тежко през Първата световна война. Той заминава за Лондон през 1915 г., като е назначен във френското консулство. Остава там една година. За този период пише “Бандата на Гиньол” и “Бандата на Гиньол II”. И двата романа пресъздават средите на проституцията, пише БТА.

В биографията на писателя Франсоа Жибо описва Селин като “запленен от нощния живот на Лондон, този на бедняшките квартали, на Сохо, където се озовава с (приятеля си Жорж) Жофроа сред проститутките и бандитите, които са го харесали”.

В “Лондон” Фердинан живее в мансарда в пансион, в който сводник организира трафик на хора с помощта на полицай, разказват от “Галимар”. Специалистите се чудят дали “Лондон” е изоставен проект, водещ към  “Бандата на Гиньол” и “Бандата на Гиньол II”, или е самостоятелен роман.

За издателството “Галимар” предизвикателството е  различно. Въпросът е да се демонстрира ноу-хау, така че том, съставен от трудни за разчитане страници, бързо да стигне до книжарниците. Друг проблем е антисемитизмът на Селин, който не подлежи на опростенчески определения.

От “Война” вече са продадени 163 000 екземпляра и отзивите за романа са положителни.