Експертът Русинов: Русия е фаворит №1 за световната титла по хокей на лед, Словакия и Швейцария може да станат приятните изненади

Експертът Русинов: Русия е фаворит №1 за световната титла по хокей на лед, Словакия и Швейцария може да станат приятните изненади
В Словакия започна световното първенство по хокей на лед. Шампионатът ще се проведе в Братислава и Кошице до 26 май. 16-те участника са разделени в две групи по осем тима. В група „А“ са Канада, САЩ, Финландия, Германия, Словакия, Дания, Франция и Великобритания, а в Група „В“ попаднаха Швеция, Русия, Чехия, Швейцария, Норвегия, Латвия, Австрия и Италия.
За коментар и прогнози потърсихме Веселин Русинов, редактор в “БЛИЦ Спорт” и администратор на „Хокейни Новини“ във „Фейсбук“. Ето и неговото мнение:

“Предвид звездния състав, който успя да събере, Русия е големият фаворит за спечелване на световната титла. Заради ранното отпадане на Вашингтон Кепитълс, Питсбърг Пингуинс и Тампа Бей Лайтнинг, селекционерът Иля Воробьов може да разчита на Александър Овечкин, Евгени Малкин, Евгени Кузнецов и Никита Кучеров. Освен това капитан е опитният Иля Ковалчук.В състава е роденият в България вратар Александър Георгиев, който играе за Ню Йорк Рейнджълс в НХЛ. Той със сигурност ще е резерва за Русия, тъй като титуляр ще бъде Андрей Василевски от Тампа Бей. САЩ също е поставян сред фаворитите.

От друга страна Канада е без големите си звезди Сидни Кросби и Конър Макдейвид, а в последния ден преди началото на световното първенство заради контузия отпадна и Джон Таварес, на когото се възлагаха надежди да бъде лидер на отбора. Затова „кленовите листа“ не попадат в сметките на специалистите за претендент за световната титла.

Като тотални аутсайдери изглеждат Великобритания и Италия, но все пак хокеят на лед е изключително динамичен спорт, в който често пъти логичното не се случва. За това свидетелстват и настоящите плейофи в НХЛ, където всички победители в четирите конференции от редовния сезон отпаднаха още в първия кръг.

Очакванията са неприятната изненада да бъде Финландия, която успя да събере само двама играчи от НХЛ състава си. Трябва да се отбележи, че Хенри Йокихарю (Чикаго Блекхоукс) и Юхо Ламико (Флорида Пантърс) въобще не са основни играчи в отборите си. Домакинът Словакия и Швейцария може да се превърнат в приятните изненади на шампионата.

За съжаление българските фенове на хокея на лед ще трябва да търсят други начини за гледане на световното първенство, тъй като нито една българска телевизия до момента не е обявила, че ще предава шампионата.

Един от вариантите е официалният профил на Световното в “You Tube”, където по традиция се излъчват доста от мачовете, но понякога на определени двубои се налагат географски ограничения и не може да се гледат от територията на България.

Сайтът „Хокейни Новини“ във „Фейсбук“ ще отрази всеки един мач и при възможност ще дава линкове за репортажи от срещите.”
ПРОГРАМАТА НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ЗА СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ПЕТЪК (10 май 2019 г.)

СЪБОТА (11 май 2019 г.) 13:15 часа: Дания – Франция, Швейцария – Италия 17:15 часа: Германия – Великобритания, Латвия – Австрия 21:15 часа: Норвегия – Чехия, Словакия – Финландия

НЕДЕЛЯ (12 май 2019 г.) 13:15 часа: Русия – Австрия, САЩ – Франция 17:15 часа: Дания – Германия, Италия – Швеция 21:15 часа: Великобритания – Канада, Латвия – Швейцария
Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4