Ретро: Как експресен Локомотив мина през “Народна армия”

Ретро: Как експресен Локомотив мина през “Народна армия”
През сезон 1985-86 г. софийският Локомотив побеждава тима на ЦСКА и в двата мача за първенството. Този сезон е много съдбоносен за армейците. След злополучния финал за Купата на НРБ срещу Левски следват жестоки санкции и тяхното име е сменено на Средец.
Тимът им тръгва доста неуверено през новия сезон, като колебанието продължава до неговия край. На финалната права, армейците завършват на четвърта позиция. През есента те са претърпели загуба с 1:4 от Локото и са мобилизирани да вземат достоен реванш.

Втората среща е на ст. „Народна армия“. Локомотив се намира на десета позиция и в предния кръг са допуснали загуба от Тракия. Всички очаквания и предпоставки са в полза на армейците, но… се случва тъкмо обратното. Локомотив ги отнася насред „Народна армия“ с класическото 3:0!

И в двата отбора отсъстват ключови състезатели. Капитанът на Средец Георги Димитров лекува контузия, от локомотивци в лазарета е Борис Илиев, докато младокът Павел Дочев излиза на терена невъзстановен. Въпросителните са: Ще може ли той да издържи на натоварването и не е ли рисковано неговото включване? В лагера на армейците мястото на отсъстващия Димитров е заето от Александър Чавдаров. Още с излизането на терена става куриозно объркване: Първи от тунела се появяват локомотивци, в изцяло бели екипи, “армейските” фенове започват да ги аплодират, бъркайки ги с техните любимци…

Самата среща започва с игра на нерви, която с течение на времето протича под исканата от гостите обстановка. Средец тръгва масирано напред, техните защитници оголват зоните си, докато Локомотив контраатакува.

Докато през първата част от срещата локомотивци не се възползват от предприетата от тях тактика, в 60-та минута Бойчо Величков опъва мрежата зад Георги Велинов след отличен пас на Кирил Метков – 0:1! Само десет минути по-късно напористата игра на Величков е възнаградена отново. Той ловко финтира Костадин Янчев, озовава се сам срещу вратата и за защитника не остава нищо друго, освен да го събори. Потърпевшият капитан на “железничарите” със сигурен шут превръща дузпата в гол – 0:2!

Само две минути след това е дадена дузпа и за Средец. Дежурните изпълнители от техния отбор – Георги Славков и Стойчо Младенов не поемат отговорност да я изпълнят. Наема се младият Любо Пенев, чиито удар е спасен с вещина от опитния Николай Донев.


На снимката: Метков беше един от героите

При нова контраатака на Локото 10 минути преди края на мача Метков със силен шут оформя класическото 0:3. Така с общ резултат 7:1 през този сезон, “железничарите” минават експресно през отбора на Средец.

 

Венелин ЙОРДАНОВ
Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4