Уникално: Разпръсват праха на футболна легенда над стадион “Локомотив”

Уникално: Разпръсват праха на футболна легенда над стадион “Локомотив”

Прахът на легендарния защитник на националния отбор Иван Димитров да бъде разпръснат над стадион “Локомотив”. Това е желанието на семейството на прочутия футболист, научи “Витоша нюз”.

Предстои да видим дали това ще стане на практика. Реално Иван Димитров не е играл на стадиона до тържището в “Илиянци” в своята кариера. По времето, когато коравият защитник беше капитан на “железничарите”, те играеха домакинските мачове на старото си игрище в кв. “Захарна фабрика” и на Националния стадион.

Димитров почина на 1 януари на 83-годишна възраст. Участник е на две Световни първенства – през 1962 г. в Чили и през 1970 г. в Мексико. За националния отбор записва 70 мача, а в 9 от тях носи и капитанската лента. Роден e на 14 май 1935 г. Юноша на Академик (София). След това преминава последователно през софийските Строител и Торпедо. В столичния Локомотив идва от отбора на “Завод 12”.
Първият му мач с червено-черната фланелка е на 30 май 1956 год. За Локото играе до юни 1965 г. в 215 шампионатни мача и вкарва два гола. Капитан на тима от 1960 г. до последния си мач в отбора. С капитанската лента през 1964 година извежда Локомотив до шампионската титла на България; два пъти е втори и веднъж трети. Европейски железничарски първенец за 1961 и 1963 година.

От втората половина на 1965 година е футболист на Спартак (София). Носител на Купата на Съветската армия (тогава е със статут на националната купа) със Спартак през 1968 година. В столичния Академик е от пролетта на 1969 г. до април 1971 година. Общият брой на срещите му за първенство на България е 340.

Записва и 4 мача в “Б” националния отбор, 2 в младежкия (веднъж е капитан), 4 (три пъти с капитанската лента) в юношеския. Носител на званието “Заслужил майстор на спорта”. По професия е строителен инженер.

 

Снимка: Милен ДИМИТРОВ

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4